Agenda

Op ontdekkingstocht door eigen woonplaats

Deze maand is in de expositieruimte van het gemeentehuis werk te zien van tekenaars Jac van Dam en Martin de Heer.

De Ridderkerkse tekenaar Jac van Dam ging op ontdekkingstocht in zijn eigen woonplaats. Ook Martin de Heer laat zich nog steeds door zijn geboorteplaats inspireren. Het resultaat, pentekeningen met daarin een heel eigen kijk op Ridderkerk en vaak een vleugje humor, is nu te zien in het gemeentehuis.

De minutieus uitgewerkte pentekeningen die Martin van diverse Ridderkerkse locaties maakt, zijn heel herkenbaar. Maar ze bieden ook een unieke invalshoek. Behalve tekeningen over Ridderkerk maakt Martin fantasievolle prenten die alle kanten op lijken te gaan. Hij laat zich graag inspireren door zijn directe omgeving en de geheimen van het dierenrijk. Ook is hij al enkele jaren bezig met een serie studies van gras, waarbij hij steeds meer zijn weg zoekt buiten de gebaande paden.

Studio Jam

Naast het individuele werk van Martin en Jac is in de expositie ook het resultaat te zien van de getekende dialoog die de tekenaars al een aantal jaar met elkaar voeren onder de naam ‘Studio Jam’. Een dialoog waarbij de tekenaars op elkaars tekeningen en ideeën voortborduren, zodat er voorstellingen ontstaan waar het tekenplezier van afspat. Er is goed te zien hoe de grens tussen beide kunstenaars steeds verder vervaagt, totdat niet meer te zien is wie de tekening precies heeft gemaakt. Een aantal van de getoonde werken is dan ook letterlijk samen gemaakt.

Afbeelding: Martin de Heer/gemeente Ridderkerk