Agenda

Op zoek naar vleermuizen

In het weekend van 25 tot en met 27 augustus 2023 is het de nacht van de vleermuis. Met vele excursies wordt in dit weekend in heel Nederland aandacht gegeven aan deze bijzondere soortgroep. Ook in Ridderkerk.

Een vleermuisexcursie is een mooie kans voor jong en oud om meer te weten te komen over vleermuizen en: ze zelfs te horen en te zien. Daarom organiseert Natuurvereniging IJsselmonde op vrijdag 25 augustus 2023 een excursie in het Oosterpark. Cornelis Fokker gaat op zoek naar de rondfladderende vleermuizen. Met een zogeheten batdetector kunnen de verschillende soorten ‘gehoord’ worden. Zo kunnen deelnemers een overvliegende Rosse of een Laatvlieger ontdekken. Ook Daan van der Sluis, stadsecoloog van de gemeente, is van de partij.

Vleermuizen zijn een belangrijke schakel in ons ecosysteem. Ze helpen ook de mens: tijdens hun nachtelijke tochten eten ze tot wel drieduizend insecten. Zo dragen zij bij aan de balans in het ecosysteem en krijgen plaagsoorten minder kans. Daarom is de laatvlieger, een van de grootste vleermuissoorten van Nederland die ook in Ridderkerk voorkomt, gekozen als een van de zes ambassadeurssoorten. Als gemeente helpen we vleermuizen door in te zetten op meer gevarieerd groen. Denk bijvoorbeeld aan kruidenrijke vegetatie, maar ook aan het stimuleren van natuurlijkvriendelijk isoleren. Zo beschermen we hun verblijfplaatsen in gebouwen.

Kijk op de website van Natuurvereniging IJsselmonde voor meer informatie over de excursie. U kunt zich daar ook aanmelden.