Openingsproeverij voor toekomstig Donckse Landgoedwinkeltje bij Het Huys ten Donck

Op zaterdag 14 mei 2022 introduceert Stichting Het Huys ten Donck graag aan iedereen een nieuw gezicht op de Buitenplaats. Als nieuwe Wijkchef van Rechtstreex, eigenaar van De Stoverij en ondernemer, presenteert op deze dag Marten van Welie zich graag, met direct ook een Openingsproeverij in het Tiendgebouw, waar hij zijn eerste productenassortiment als begin voor de toekomstige  “Donckse Landgoedwinkel” graag wil laten zien. Zoals bekend is het al geruime tijd de wens van Stichting Het Huys ten Donck om in het Tiendgebouw een Landgoedwinkel te ontwikkelen, en hebben de Stichting en Marten elkaar op het juiste moment gevonden met in hun gezamenlijke visies.  In de toekomst wil Marten op deze prachtige locatie in het Tiendgebouw op de binnenplaats van Het Huys ten Donck graag het assortiment uitbreiden en uitgroeien tot een heuse landgoedwinkel, met voornamelijk eerlijke en duurzame producten uit de eigen regio. Op 14 mei zal Marten, tijdens de Openingsproeverij dan ook direct een aantal leveranciers presenteren waar hij mee gaat samenwerken. 

Focus op duurzame streekproducten

In de Donckse Landgoedwinkeltje begint Marten met een assortiment van onder andere kaas, wijn, worst, allerlei soorten jam, diverse vruchtensappen en siropen, honing en nog vele andere lekkernijen. De producten hebben allen gemeen dat ze op een eerlijke en duurzame manier zijn geproduceerd. “Veelal producten uit onze streek”, vertelt ondernemer Marten van Welie. “Ik geloof in eerlijke en duurzame producten van lokale producenten. Zo komen onze chips uit de Hoekse Waard, het vlees dat de Stoverij gebruikt uit Nieuw-Lekkerland en bieden wij de lekkerste lokale chocolade aan van Van Noppen, direct hier uit Ridderkerk”. 

In het pand van de landgoedwinkel startte de Stichting het afgelopen jaar al met een afhaalpunt voor de lokale producten van Rechtstreex. Het idee is om het afhaalpunt langzamerhand te gaan integreren met een uitgebreidere landgoedwinkel waardoor de klanten van Rechtstreex direct kunnen profiteren van ruimere openingstijden maar ook een breder assortiment. 

Winkel op een historische plek

De winkel komt in het Tiendgebouw op de binnenplaats (ten westen) van Het Huys ten Donck. Een plek met een rijke historie. De naam van het gebouw stamt nog uit de tijd dat pachters van Het Huys ten Donck een tiende van hun oogst afdroegen als vergoeding voor het gebruik van de landerijen voor hun agrarische productie. “Op deze historische plek mogen wij de ambachtelijke producten van nu gaan verkopen. Ik kan me geen mooiere locatie voorstellen”, aldus Marten.

Binnenkort is Het Huys ten Donck ook goed bereikbaar met de watertaxi vanuit bijvoorbeeld Rotterdam of Dordrecht. Ook zal op den duur de Stichting met meer kleine rondvaartboten gaan samenwerken. Marten hoopt daarom dat een breed scala aan bezoekers in de toekomst de weg naar het Donckse Bos en de landgoedwinkel weten te vinden. 

Landgoedwinkel als verlengstuk van de Stoverij

Marten van Welie is al eigenaar van De Stoverij. Met dat bedrijf richt hij zich op eerlijk en duurzaam stoofvlees van koeien die groot zijn gebracht in Nieuw-Lekkerland. Als uitbater van de toekomstige Donckse Landgoedwinkel ziet hij een uitgelegen kans om niet alleen vlees, maar ook tal van andere producten die duurzaam en diervriendelijk zijn geproduceerd, bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.

Opening met mini-fair

De Openingsproeverij van het landgoedwinkeltje vindt plaats op zaterdag 14 mei. Deze ‘opening’ wordt omlijst met een mini-fair. Bezoekers kunnen die dag kennismaken met alle producten en er is een foodtruck die drankjes en een patatje stoofvlees serveert. Ook zijn er deze dag oudhollandse Hollandse spelletjes voor de kinderen.

Na deze eerste proeverij zal Marten nieuwe openingstijden gaan uitproberen voor de Landgoedwinkel, en zal deze wekelijks zijn geopend van woensdag tot en met zaterdag. Kijk voor de volledige openingstijden op de Instagram of Facebookpagina van Het Huys ten Donck en/of de Donckse Landgoedwinkel.