Agenda

Orkest ontvangt cellist Maarten Jansen

Op zaterdag 17 november klinkt in Rijsoord het Eerste Celloconcert van Vieuxtemps. De solo in dit concert wordt gespeeld door Maarten Jansen. De solocellist van het Metropole Orkest brengt het relatief onbekende stuk samen met het Ridderkerks Symfonieorkest tot leven.

Maarten Jansen komt uit een zeer muzikale familie. Zijn moeder Christine zingt, vader Jan en broer David zijn organist en zus Janine is wereldberoemd als violiste. Maartens eerste muzikale stappen waren als jongenssopraan. Later bekwaamde hij zich in het bespelen en vervaardigen van de bamboefluit en de lier. In die tijd bloeide zijn affiniteit met ‘besnaarde instrumenten’ verder op. En toen hij op zolder een cello vond, was de keuze voor een instrument definitief gemaakt.

De negentiende eeuwse componist Henri Vieuxtemps mag gerust een wonderkind genoemd worden. Al op zesjarige leeftijd gaf hij met zijn viool vele concerten en tien jaar later begon hij met componeren. Aanvankelijk schreef hij vooral veel muziek voor de viool, maar in zijn latere jaren bracht hij ook steeds meer uit voor andere instrumenten, zoals de cello.

Ridderkerks Symfonieorkest

Naast het celloconcert van Vieuxtemps speelt het orkest de Petite Suite van Debussy en de Derde Symfonie, de Schotse genoemd, van Mendelssohn. Met het concert neemt het orkest afscheid van Marcel Geraeds, die de laatste dertien jaar dirigent van orkest was. Het concert vindt plaats op 17 november in de Opstandingskerk, Rijksstraatweg 95, in Ridderkerk en begint om 20:00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar aan de zaal. Vooraf reserveren kan via info@ridderkerkssymfonieorkest.nl.