Agenda

Pop-up bus brandweer deze maand op weekmarkt Ridderkerk

Wijkbrandweerman Martin Bouman staat op 9, 16, 23 en 30 juni 2023 van 10:00 tot 12:00 met een pop-up bus bij de weekmarkt in Ridderkerk. Inwoners kunnen hem alles vragen over brandveiligheid. Op 9 en 16 juni is er speciale aandacht voor het onderwerp vlam in de pan, op 23 en 30 juni voor rook- en koolmonoxidemelders.

Een vlam in de pan is een veelvoorkomende oorzaak bij een (keuken)brand. Vaak gebeurt dit doordat een pan met olie of vet oververhit raakt. Door de paniek die ontstaat weten inwoners vaak niet wat ze moeten doen. Hierdoor proberen ze het vuur te doven met water of gaan ze lopen met de pan. Dit is juist niet de bedoeling.

Martin demonstreert op 9 en 16 juni wat u wel moet doen bij een vlam in de pan. Tevens kunt u die ochtend ook zelf de vlam in de pan blussen. Het belang van rook- en koolstofmonoxidemelders staat centraal op 23 en 30 juni in de pop-up bus.

Het is al sinds 1 juli 2022 verplicht om op elke verdieping van een woning minimaal één rookmelder te hangen. Naast rookmelders zijn er ook koolmonoxidemelders. Het is niet verplicht deze te hebben, maar de brandweer adviseert om ze ook te gebruiken.

Martin legt uit waarom het hebben van de melders zo belangrijk is en geeft tips over hoe en waar u ze het beste op kunt hangen.