Presentatie ‘Natuur inclusieve stad’

Donderdag 14 maart heeft de Natuurvereniging Eiland IJsselmonde een presentatie over de ‘Natuur inclusieve stad’ georganiseerd. De presentatie zal worden gegeven door stadsecoloog Niels de Zwarte van Bureau Stadsnatuur Rotterdam in het NME Centrum “de Groene Draak” aan de Kastanjelaan 27 te Ridderkerk (in het Reijerpark). 

Aanvang 20.00 uur; zaal open 19.30 uur. Kosten €3,-  incl. 1 koffie. Jeugdleden gratis. De lezing is toegankelijk voor iedereen. 

Naar een meer natuurlijke stad

De stad is niet alleen de woonomgeving van mensen, maar ook die van wilde planten en dieren. Inmiddels raakt steeds meer bekend over de fora en fauna in onze stedelijke omgeving. Een slechtvalk die broedt op de Hef en het voorzien heeft op duiven en halsbandparkieten die de Maas oversteken. Een vos die gebruik maakt van Brienenoordbrug om aan de overkant te komen.

Planten uit andere werelddelen die zich thuis voelen in de stad. Bij de inrichting en beheer van de omgeving is het belangrijk rekening te houden planten en dieren. Bij de keuze van de beplanting, door minder bestrating aan te leggen en groene daken en gevels. Door bij nieuwbouw en renovatieplannen er rekening mee te houden, kunnen gebouwen  ook nestgelegenheid en voor vogels en vleermuizen bieden.  Er zijn inbouwstenen voor vogels, (maar ook voor vleermuizen en metselbijen), die voldoen aan de standaard bouwmaten. Het integreren van deze inbouwstenen in een vroegtijdig stadium brengt daarom geen of nauwelijks extra kosten met zich mee. Ze doen geen concessies aan het ontwerp of de kwaliteit van het bouwwerk.  Huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen zijn juist van deze plekken afhankelijk. Op deze wijze valt er nog meer van de natuur te genieten.