Presentatie vlascultuur Rijsoord

In het kader van de expositie Vlascultuur Rijsoord komt Koos van Nes in Bezoekerscentrum De IJsvogel een presentatie houden over vlas. Koos werd in 1950 als tweede zoon geboren in een gezin van vijf kinderen in Rijsoord. Zijn vader had het bedrijf “Van Nes” waar vlas verwerkt werd; dit familiebedrijf bestond sinds 1861. De kinderen werkten alle schoolvakanties mee. Zo leerde Koos alle stappen in de vlasverwerking. Van het oogsten, het roten, het hekelen, het verwerken van de lange vezels tot linnen en de korte vezels (lokken) tot touw en het dorsen zodat het lijnzaak vrij kwam. Alles van de plant werd gebruikt, er wordt niets weggegooid. Zelfs het kaf dat vrijkomt bij het dorsen wordt verwerkt tot veekoeken. Omdat vlas groeit zonder kunstmest én het veel CO2 opneemt, én er bij de verwerking geen chemicaliën nodig zijn is het een heel milieuvriendelijk product.

In 1970 stopte het familiebedrijf Van Nes. Koos is na zijn HTS chemische textiel techniek gaan werken in een wolbedrijf maar toen de textielindustrie in Nederland instorte werd hij docent HTS confectie. Hij bleef enthousiast over vlas en de eindproducten zoals het linnen maar ook het isolatiemateriaal dat van de lokken gemaakt wordt.

Koos komt in de IJsvogel vertellen over de vlascultuur van toen, het familiebedrijf Van Nes maar ook over het toepassen van vlas vandaag. In de IJsvogel is een mooie expositie te zien met veel foto’s van toen, een film maar ook hoe vlas er uit ziet in allerlij bewerkingstoestanden.

Maandag 2 mei inloop vanaf 14:30 uur, de presentatie is van 15:00 tot 16:00 uur en de IJsvogel sluit om 17:00 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige gift wordt op prijs gesteld.

Bezoekerscentrum De IJsvogel, Waalweg 9A, naast de Rijsoordse molen.

Noteer ook vast in uw agenda:  Zaterdag 14 mei om 9:30 uur en Woensdagmiddag 18 mei om 13:30 uur workshop Natuurtekenen met Gertjan Velthuizen, aanmelden via de website www.bezoekerscentrumwaalbos.nl.