Red je voedsel van de afvalbak

De verspillingsvrije week start dinsdag 7 september 2021. Het thema is ‘Red je voedsel van de afvalbak’.

Gemeente Ridderkerk is partner van de landelijke stichting ‘Samen tegen voedselverspilling’. Die week worden er bij Hema en Jumbo maatbekers uitgedeeld en worden er recepten gedeeld voor het maken van nieuwe gerechten van ‘kliekjes’.

Woensdag 8 september staat er vanaf 12.00 uur een kraam bij Hema aan het Sint Jorisplein. Hier kunt u meer informatie krijgen over het tegengaan van verspilling van brood en zuivelproducten.

Vrijdag 10 september vanaf 12.00 uur staat er een kraam bij Jumbo in de Ridderhof. Dan draait het om het tegengaan van verspilling van fruit en groente. Wethouder Marten Japenga (duurzaamheid) is daar aanwezig. Er worden smoothies en bananenbrood uitgedeeld, gemaakt van overgebleven fruit.

Minder verspilling

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling bundelt de krachten van bedrijven en publieke organisaties, zoals het Voedingscentrum. In Nederland gooien we jaarlijks gemiddeld 34 kilo eten per persoon weg. Daarnaast gieten we jaarlijks nog eens 45 liter drinken door de gootsteen, aldus de stichting. Dit is slecht voor milieu en portemonnee. Minder voedsel verspillen betekent minder afval en minder uitgaven. Voedsel veroorzaakt vooral CO2-uitstoot bij de productie en het vervoer.

Meer tips en informatie om voedselverspilling tegen te gaan is te vinden op onzetoekomstisduurzaam.nl/verspillingsvrije-week.