Agenda

Rockopera over vrijheid en fundamentalisme in het Maaspodium

Het waargebeurde verhaal De vergeten zoon van Willem van Oranje speelt op donderdag 8 november om 20:15 uur in het Maaspodium. De theatergroep Tafel van Vijf brengt de geschiedenis van onze Vader des Vaderlands over hoe hij zijn leven in dienst van de vrijheid stelde, maar daarvoor zijn zoon op moest offeren. Een spannende rockopera over vrijheid en de wreedheid van het fundamentalisme.

Geschiedenis komt tot leven

De vrijheid die wij in Nederland hebben lijkt vanzelfsprekend, maar is het zeker niet. Al eeuwen voeren mensen bloedige oorlogen om vrij te zijn. Zo ook tijdens de tachtigjarige oorlog. De vergeten zoon speelt zich af in die tijd, waar vrijheid niet vanzelfsprekend was. Het is het verhaal van onze Vader des Vaderlands, Willem ‘de Zwijger’ van Oranje. Hij stelde zijn leven in dienst van de vrijheid – maar daarvoor moest hij zijn zoon offeren.
We kijken naar Willem van Oranje door de ogen van zijn oudste zoon Filips Willem. Filips is veertien jaar als hij door de Spanjaarden wordt ontvoerd, gevangen gezet en gehersenspoeld. Prinses Isabella, de dochter van de Spaanse koning wordt verliefd op hem en hij op haar. Als Willem van Oranje wordt neergeschoten, biedt de Spaanse koning Filips de positie van Landvoogd der Nederlanden aan. Wat moet Filips doen? Zijn vader verraden of kiezen voor prinses Isabella en de macht?

IJzersterk duo

Voor De vergeten zoon werkt Tafel van Vijf samen met twee bejubelde makers: regisseur Mirjam Koen en schrijver Ad de Bont. Koen is o.a. bekend van haar werk bij Onafhankelijk Toneel, waar zij sinds 1984 een van de artistiek leiders is. Koen ontving in haar carrière verschillende prijzen, waaronder de Prosceniumprijs en de Prijs van de Kritiek. De Bont is een welbekende schrijver in het Nederlandse jeugdtheater en was jarenlang artistiek leider van Theatergroep Wederzijds en De Toneelmakerij. Het werk van De Bont werd eerder bekroond met o.a. de Hans Snoekprijs en de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs.

Tafel van Vijf 

Tafel van Vijf verbindt theater en muziek met geschiedenis en erfgoed. De groep maakt hedendaags muziektheater over actuele thema’s, gekoppeld aan parallelle verhalen uit de geschiedenis. Ze gebruiken livemuziek en spelen in de nabijheid van historische musea, waar tekst en muziek tastbaar wordt door historische objecten en hun verhalen. 

Door: Tafel van Vijf 
Aanvang: do 8 november 2018 20:15 uur
Prijs: vanaf €10
Adres: Maaspodium, St. Jobsweg 3, 3024 EH Rotterdam 

Info & tickets: maastd.nl/de-vergeten-zoon