Agenda

Scholieren herdenken drama Donckselaan

Dinsdag 10 mei 2022 om 14.20 uur is de kranslegging bij het monument aan de Donckselaan door leerlingen van basisschool De Driemaster. Door corona kon de herdenking twee jaar lang niet doorgaan.

In het bijzijn van burgemeester Anny Attema en andere belangstellenden staan de leerlingen van groep 7 en 8 stil bij de dramatische gebeurtenissen van dinsdag 8 mei 1945, drie dagen na de capitulatie van Nazi-Duitsland.

Tot rede brengen

Aanleiding was de arrestatie van vrouwen die hadden geheuld met de vijand. Er ontstond daarbij een fel vuurgevecht tussen de Duitsers en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Acht mannen werden door de Duitsers gegrepen en neergeschoten. Niet één van hen behoorde tot de BS of had aan het gevecht deelgenomen. Vrouwen en kinderen liet men gaan.

Dokter Berger, die aan de Donckselaan woonde, probeerde nog de Duitsers tot rede te brengen, maar het mocht niet baten.

Twee van hen bleken achteraf het drama overleefd te hebben. De achterkleindochter van een van de overlevenden is op 10 mei bij de herdenking aanwezig.

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is op 17 mei 1947 het monument onthuld. Het monument is geadopteerd door basisschool De Driemaster, die elk jaar een kranslegging organiseert.