Sociaal tuinieren en struikroven

Present Ridderkerk, Wooncompas en Facet Ridderkerk houden zaterdag 9 oktober 2021 Sociaal Tuinieren. Vrijwilligers pakken overwoekerde tuinen aan, met en voor bewoners die het zelf niet kunnen bijhouden. U bent welkom voor een kopje koffie en kunt helpen door uw eigen tuin netjes te maken.

Het ‘struikroven’ start om 10.00 uur aan de Stadhouderslaan. Een deel van de vrijwilligers gaat daar met wethouder Peter Meij planten redden uit de tuin van een appartementencomplex dat gesloopt zal worden. Deze planten worden gepoot in de tuinen die worden opgeknapt. Sociaal Tuinieren start om 10.00 uur aan de Karper. Voor de huurders van Wooncompas aan de Karper en Koolmees is er een gratis plant in ruil voor een tegel. De dag eindigt om 14.00 uur met een borrel voor de vrijwilligers.

Paar uurtjes

De vrijwilligers zijn fractieleden van SGP, leden van de Ichtuskerk en tuinbuddy’s. Twee van die buddy’s van Present zijn Annemarie Heijkoop en Ko de Wolff. Anne- marie begon een half jaar geleden, na haar verhuizing naar Ridderkerk. “Vrijwilligerswerk stond bovenaan mijn lijstje. Goed voor het integratieproces en het is fijn om iets voor een ander te doen. We hebben het allemaal druk, maar eens per week of twee weken twee uurtjes vrijmaken lukt wel.”
Ko begon zes jaar geleden en doet hetzelfde vrijwilligerswerk bij Facet. “Tuinieren is een hobby. Het was een droom om iemand te helpen, bijvoorbeeld een ouder echtpaar dat het zelf niet meer kan bijhouden. Ik onderhield de tuin van mijn moeder. Toen zij verhuisde kreeg ik tijd voor dit werk.”

Eenzaamheid breken

Ko en Annemarie vinden het werk leuk. Ko: “Het heeft ook een sociale functie. Je drinkt een kop koffie, maakt een praatje. Een meneer die ik help haalt altijd gebakjes als ik kom. Zo breek je de eenzaamheid een beetje. Het mooiste is als iemand zelf de bezem pakt en wat meehelpt.”

Annemarie beaamt dat: “Er is altijd wel iets wat je kunt als bewoner. Al kom je er maar bij zitten of maak je een kopje koffie. Het zou mooi zijn als we de bewoner kunnen motiveren elke dag tien minuutjes iets te doen in de tuin, als het eenmaal netjes is. Dan kunnen wij de zwaardere klussen doen.”

Het is wel eens frustrerend als die motivatie ontbreekt bij degene die ze helpen. Annemarie: “Soms voelt het als dweilen met de kraan open.” Ko: “Het is vaak geen prioriteit voor die mensen omdat ze andere dingen aan hun hoofd hebben.” Toch overheerst de voldoening. Annemarie: “Ik word er blij van om buiten bezig te zijn. Verstand op nul en gaan, tot de container vol is.”

Ook gemeente Ridderkerk en Munter tuinprojecten zijn onderdeel van dit project. Wilt u meedoen of meer weten? Neem contact op met Present: info@presentridderkerk.nl, 06-1302 3094 (Jojanne van Duinen) of 06-1315 3510 (Esther van Iersel).