Agenda

Start campagne jonge mantelzorgers

Een op de vijf Nederlandse kinderen en jongeren zijn vaak onbewust jonge mantelzorger. Ze worden nog niet altijd even goed gezien door hulp- en zorgverleners. Daarom start in de Week van de Jonge Mantelzorgers van 1 t/m 7 juni een campagne om het bewustzijn hierover te vergroten.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar oud die thuis de (gedeeltelijke) zorg hebben over een ziek familielid of een familielid met een (psychische) beperking. De jongeren zijn zorgzaam en lijken weinig problemen te hebben. Toch hebben ze vaak zorgen en kunnen ze thuis een tekort aan aandacht ervaren. Dat leidt op latere leeftijd mogelijk tot problematisch gedrag of zelfs een depressie.

“Op dit moment zijn zo’n 50 jonge mantelzorgers bij ons ingeschreven. De meesten zijn bekend omdat hun ouders ingeschreven staan, de andere kinderen kunnen we lastig bereiken. Ze zien zichzelf vaak ook niet zo”, zegt Angelique Bloemberg van Karaat Mantelzorg. In de brede leeftijdsgroep zijn de behoeften voor ondersteuning ook verschillend, zo blijkt uit eigen onderzoek: de jongere groep heeft meer behoefte aan leuke dagen samen, de oudere groep meer om met elkaar te praten. Ze vervolgt: ,,We betrek- ken hierbij ook professionals en maatschappelijke organisaties, zoals scholen. Na de zomer zouden we als hiervoor interesse is bijvoorbeeld weer gastlessen op scholen kunnen verzorgen.”

Foto: Gemeente Ridderkerk