Agenda

Stichting Natuurbeheer Waalbos doet mee aan NL Doet

Op zaterdag 12 maart 2022 doet Stichting Natuurbeheer Waalbos mee aan de Landelijke NL Doet actie. Zij gaan deze zaterdag een paal plaatsen met een torenvalkkast, de ijsvogelwand herstellen, de wilgenhut herstellen en het kabouterpad onderhouden en deels ophogen. Leuke werkzaamheden waar zij nog de nodige helpende handen voor kunnen gebruiken.

In het Waalbos zitten een aantal paartjes torenvalken. Deze soort doet het in Nederland niet zo goed. Torenvalken leven hoofdzakelijk van muizen. De torenvalk bouwt zelf geen nest maar maakt gebruik van een oud kraaiennest of een nestkast. Bij boomgaarden worden vaak torenvalkenkasten geplaatst om vogels af te schrikken zodat ze niet van het fruit gaan pikken. Typisch voor een torenvalk is het bidden waarbij de vogel stil in de lucht hangt voordat hij naar beneden duikt om een prooi te pakken die op de grond zit. De torenvalk broedt in half open gebied en het Waalbos is daar uitermate geschikt voor. Met het verdwijnen van de boomgaard langs de Rijksstraatweg waar nu huizen gebouwd worden is er een nestgelegenheid voor de torenvalk verdwenen. Daarom plaatsen de stichting Natuurbeheer Waalbos nu bij de aangelegde boomgaard in het Waalbos een nieuwe torenvalkast op een paal.


Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 en helpt Staatsbosbeheer met het beheer van het Waalbos. Door middel van excursies en educatie wil de stichting het Waalbos tot een interessant natuurgebied te maken waar iedereen van jong tot oud in de toekomst graag naar toe zal gaan. De Stichting richt zich met name op specifiek beheer om het gebied aantrekkelijker te maken.

Mensen die graag buiten in de natuur willen werken en de stichting willen helpen, kunnen zich aanmelden via info@onswaalbos.nl en via de website van NL Doet. Gereedschap en handschoenen verzorgt de Stichting. Oude kleding is wel handig. Verzamelen tussen 8.45 en 9.00 uur in bezoekerscentrum de IJsvogel. Er wordt gewerkt tot ca 13.00 uur met tussendoor een pauze voor koffie, thee en limonade. De werkdag wordt geeindigd met een broodje en een kop soep.