Agenda

Tentoonstelling en lezing over nachtvlinders in de IJsvogel in Rijsoord

De hele maand september is er een tentoonstelling over nachtvlinders te zien in bezoekerscentrum de IJsvogel. Stichting Natuurbeheer Waalbos heeft deze tentoonstelling opgesteld. Op dinsdagavond 12 september komt Rik Wever van de vlinderstichting een presentatie geven over nachtvlinders. En op vrijdagavond 15 september is de landelijke nachtvlindernacht, waarbij op 2 plekken in Ridderkerk nachtvlinders geïnventariseerd worden.

Nachtvlinders zijn vrij onbekend en worden meestal als eng ervaren. Ook omdat ze vaak op licht afkomen en dan om je hoofd vliegen. En er zijn ook de motjes in de klerenkast waarvan de larfjes gaten in de kleding vreten. Maar nachtvlinders zijn ook heel mooi en nuttig. Er zijn hele mooie nachtvlinders en wat eenvoudiger nachtvlinders met hele mooie rupsen. In Nederland komen ca. 2400 soorten nachtvlinders voor waarvan een groot deel vaak de zogenaamde micromotjes zijn (kleiner dan 1 cm). Bij de tentoonstelling is een selectie gemaakt van hele mooie nachtvlinders en hele mooie rupsen en nachtvlinders die veel in onze buurt voorkomen.
De meeste nachtvlinders vliegen s nachts om zo te voorkomen dat ze opgegeten worden. ‘s Nachts zijn er immers minder vijanden die ze kunnen opeten, vooral vleermuizen gaan ’s avonds op pad op insecten en nachtvlinders te vangen. De meeste nachtvlinders zitten overdag op een schuilplek tussen bladeren op bomen en tussen stenen en bijvoorbeeld dakpannen. Ze hebben dan ook vaak een schutkleur waardoor ze op de dag niet erg opvallen. Nachts gaan ze op stap om een vrouwtje te vinden en zo te zorgen voor nageslacht. Sommige nachtvlinders hebben geen roltong en kunnen niet eten. Andere nachtvlinders doen dat wel en bestuiven op die wijze ’s nachts vele planten. Ze hebben dus een belangrijk aandeel in de bestuiving. Nachtvlinders kunnen niet bijten of steken dus zijn niet gevaarlijk voor mensen. Er zijn wel rupsen die haren hebben die irriterend kunnen werken. Met name de eikenprocessierups staat hierom bekend. Kortom 

Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 en werkt samen met Staatsbosbeheer aan de natuurwaarden in het Waalbos zodat het interessant natuurgebied wordt waar iedereen van kan genieten. Ook zet de stichting zich in om mensen bekend te maken met de wonderlijke wereld van de natuur. 

De tentoonstelling is de hele maand september te bekijken in bezoekerscentrum de IJsvogel in Rijsoord (Waalweg 9a; parkeren achteraan parkeerplaats Ross Lovell). Het bezoekerscentrum is open op woensdagmiddag, zaterdag en zondag.

De lezing is op dinsdagavond 12 september van 20-22.00 uur en er wordt een entree van 3 euro gevraagd.

De nachtvlinderinventarisaties zijn op vrijdagavond 15 september, zowel in de IJsvogel als bij het NME centrum de Groene Draak in Ridderkerk (Kastanjelaan 27). Beide starten om 21.00 en gedurende de avond kunt u langs komen om te kijken welke nachtvlinders waargenomen worden. Voor geen van deze activiteiten is aanmelding nodig. De lezing kost 3 euro en de andere activiteiten zijn gratis.