Agenda

Tentoonstelling over Waterbeestjes in de IJsvogel in Rijsoord

De hele maand juni is er een tentoonstelling over “Waterbeestjes” te zien in bezoekerscentrum de IJsvogel. Stichting Natuurbeheer Waalbos heeft deze tentoonstelling opgesteld. Altijd al eens willen weten welke beestjes er allemaal in het water zitten, kom dan zeker een keer kijken. Op zaterdag 15 juni 2024 om 10.00 uur worden er waterbeestjes gevangen met kinderen (met of zonder ouders) en op dinsdag 18 juni is er een presentatie van een ecoloog van Waterschap Hollandse Delta over waterbeestjes.

Waterkwaliteit is tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Bij een goede waterkwaliteit groeien en er waterplanten in het water en zitten er veel verschillende waterbeestjes in het water. Waterkwaliteit wordt vooral bepaald door hoeveel stoffen (voedingsstoffen en chemische) er in het water zitten en of er voldoende licht is het water kan komen. Als er een dikke krooslaag op het water ligt dan valt er weinig licht in het water, kunnen daar geen andere planten onder groeien. Die waterplanten produceren zuurstof in het water waardoor er ook meer waterbeestjes kunnen leven. Die waterbeestjes hebben allemaal hun eigen slimme manier om zuurstof mee te nemen onder water. Zo heeft een staafwants een buis die hij net boven het water uit kan laten steken. Meer weten, kom kijken naar de tentoonstelling en luisteren naar de presentatie. 

Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 en werkt samen met Staatsbosbeheer aan de natuurwaarden in het Waalbos zodat het interessant natuurgebied wordt waar iedereen van kan genieten. Ook zet de stichting zich in om mensen bekend te maken met de wonderlijke wereld van de natuur. 

De tentoonstelling is de hele maand juni te bekijken in bezoekerscentrum de IJsvogel in Rijsoord (Waalweg 9a; parkeren achteraan parkeerplaats Ross Lovell). Het bezoekerscentrum is open op woensdagmiddag, zaterdag en zondag. Toegang gratis.

De presentatie is op dinsdagavond 18 juni 2024 om van 20.00 tot 22.00 uur en kost €5 incl. een gratis kopje koffie. Voor vrijwilligers en donateurs kost het €3. 

Op zaterdag 15 juni 2024 is er waterbeestjes scheppen voor de jeugd van 10-12.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden voor deze activiteiten kan via info@onswaalbos.nl