Agenda

Terug naar de tijd van Rijsoord als schildersdorp in 1888

Op woensdag 20 juni zal Rijsoord weer een dag de sfeer hebben van zo’n 130 jaar geleden. Op verschillende locaties zal er in het dorp buiten getekend en geschilderd worden. Kunstenaars en leerlingen van het Farelcollege zullen daarbij niet alleen landschappen vastleggen. Tijdens deze Summerschool zijn volwassenen en kinderen in klederdracht in de weer met gebruiksvoorwerpen van toen. 

Deze creatieve dag wordt georganiseerd door de werkgroep “Schildersdorp Rijsoord 1888-1914”, die met deze Summerschool heden en verleden met elkaar wil verbinden. “Er hebben kunstenaars uit vele landen in Rijsoord geschilderd. Dat begon in 1888 met internationale schilders die studeerden aan de kunstacademies uit Parijs, die hier in de zomer neerstreken onder leiding van kunstenaar John Vanderpoel uit Chicago, wiens ouders oorspronkelijk uit Rijsoord kwamen. Zo zijn hier tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog jaarlijks groepen kunstenaars geweest. Niet alleen de internationale kunstscene uit Parijs, maar ook schilders uit Duitsland, velen uit Amerika, en zelfs uit Nieuw Zeeland hebben hier gezeten” vertelt kunsthistoricus Alexandra van Dongen. Zij doet al jaren met de werkgroep onderzoek naar de kunstenaars die in Rijsoord zijn geweest. Op de lijst staan inmiddels bijna 200 internationale kunstenaars, waarvan haar Amerikaanse overgrootmoeder en kunstenares Wilhelmina Douglas Hawley (1860-1958) er een was. Ook is van zo’n 300 kunstwerken vastgesteld dat ze hun bron hebben in Rijsoord of directe omgeving: “Ze hangen in musea over de hele wereld en er zijn ook vele werken in particulier eigendom. We doen nu sinds 2006 onderzoek en er komen nog steeds vondsten bij.”

Lezing

De in Rijsoord geboren en getogen Jan Plaisier, die ook lid van de werkgroep is, heeft veel locaties van de schilderijen en schetsen kunnen herleiden. Voor veel portretten en afbeeldingen van toen heeft men ook kunnen vaststellen wie erop zijn afgebeeld. Hiervoor heeft de werkgroep van haar speurneus Erica van Dooremalen veel hulp gehad, wiens overgrootmoeder Hendrika Grietje van Nes, die het kindermeisje werd van een van de Amerikaanse kunstenaars.

Over alle recente ontdekkingen wordt na de schildersdag op 20 juni s’avonds een lezing gegeven op de eerste verdieping van restaurant Ross Lovell. “Ook dit is een historische locatie. De kunstenaars lieten hier op zolder hun kunstwerken aan elkaar zien die ze overdag hadden gemaakt en bespraken ze hier” aldus de werkgroep. De resultaten van de Summerschool 2018 worden daarom ook op deze plek gepresenteerd. Wethouder Marten Japenga zal om 17.30 uur deze tentoonstelling openen. De lezing begint om 19.30 uur.

Werklocaties

Deelnemers aan de Summerschool kunnen op 20 juni op zes locaties in Rijsoord met potlood, pen of penseel aan de slag. Helemaal in de geest van vroeger zullen er figuranten met emmers, wasrekken en melkkannen zijn bij de Kikkersteeg, het bankje van het Schalksedijkje en de Rijsoordse molen. Op een deel van het Waalbos zullen figuranten met vlasschoven en linnen lakens het beeld van vroeger terugbrengen. Ook kan er gevaren worden met een platbodem voor het schilderen van oevertaferelen, zoals vissende kinderen en jongens in een bootje.

“Er wordt meegedaan door rond de 45 leerlingen van het Farelcollege en 15 kinderen van de Brede School. Ook lokale kunstenaars zijn uitgenodigd. En wat ons betreft mag iedereen die graag tekent of schildert meedoen” zegt tekendocent Jos Crezée. Gelegenheid om op deze unieke manier buiten te schilderen wordt geboden van 12.00 tot 16.00 uur. Bij slecht weer wordt naar zes binnenlocaties uitgeweken.

Aanmelden voor deze schildersdag kan via: joscrezee@gmail.com. Wie bij de lezing wil zijn kan zich opgeven via: alexandragaba@hotmail.com. De toegang is gratis, maar het aantal plekken is beperkt. Er wordt nog gezocht naar kinderen die kunnen figureren. Alle informatie hierover geeft Erna Wouters: e.wouters@bredeschoolridderkerk.nl.

Summerschool Rijsoord 2018 wordt gesteund door de Gemeente Ridderkerk.