Agenda

Tiende Ridderkerkse Orgeldag

Op zaterdag 9 september 2023 is het Nationale Orgeldag. Deze dag wordt voor de tiende keer de Ridderkerkse Orgeldag georganiseerd. Na het succes van de voorgaande edities worden ook nu weer overdag drie Ridderkerkse orgels gepresenteerd met een toegankelijk miniconcert. ’s Avonds is er een slotconcert in de Singelkerk.

Het eerste miniconcert wordt om 10:30 uur gehouden op huisorgel van fam. Boersma (Oudelandseweg 64). Dit orgel, gebouwd door fa. Scheuerman, is geteld naar aantel registers het grootste orgel van Ridderkerk! Op dit unieke instrument speelt Jan Peter werken van Bach, Gillette, Chuckerbutty en Dubois. Ook zal hij improviseren op verzoek.

Op het Klop-orgel van de Marnathakerk in Ridderkerk-Slikkerveer (Stadhouderslaan 317) wordt om 13:00 uur het tweede miniconcert gehouden. In dit kerk staat het grootste houten orgel van Nederland, gebouwd door fa. Klop. Naast Jan Peter Teeuw spelen van vaste organisten Dries Nelemans en Leen Smit. Op het programma staan composities van o.a. Hesse, Nevin, Andriessen en Tours.

Het derde miniconcert vindt om 15:30 uur plaats op het Standaart/Pels-orgel van de Opstandingskerk in Ridderkerk-Rijsoord (Rijksstraatweg 95). Vaste organist Rene Barnard speelt samen met Jan Peter Teeuw een programma rondom het bekende koraal ‘Jesu, meine Freude’. Van dit lied klinken bewerkingen van Walther, Karg-Elert en Teeuw. Daarnaast wordt er muziek gespeeld van o.a. Händel en Cook.

Om 20:00 uur vindt het slotconcert van de orgeldag plaats op het Van den Heuvel-orgel in de Singelkerk (Kerksingel 2). De organisten zijn dan Reinier Korver (dit jaar benoemd tot hoofdorganist van de St. Maartenskerk in Zaltbommel) en Jan Peter Teeuw. Zij spelen composities van o.a. Bach, Bédard, Van Vliet, Morandi en Guilmant.

De drie miniconcerten duren ongeveer een halfuur, het slotconcert ongeveer vijf kwartier. Alle concerten zijn gratis toegankelijk. Wel is er na afloop een collecte voor de onkosten van deze orgeldag. In het programmaboekje zal meer informatie over de bespeelde orgels te vinden zijn. Na afloop zijn er cd’s en bladmuziek verkrijgbaar. 

Meer informatie is te vinden op www.janpeterteeuw.nl.