Agenda

Trimclub Antilope brengt bevrijdingsvuur naar Ridderkerk

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen, Stad der bevrijding. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur, wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland door onder andere gemeenten, lokale atletiek- en sportverenigingen, 4 en 5 mei-comités, oranjeverenigingen en andere organisaties.

Eens in de 5 jaar brengt Trimclub Antilope het bevrijdingsvuur naar de gemeente Ridderkerk. In 2015 was dit voor het laatst, in 2020 kon de estafette niet doorgaan en dit jaar zal alsnog het vuur naar Ridderkerk gebracht worden. Met ruim 20 leden gaat Trimclub Antilope donderdagavond 4 mei op pad richting Wageningen. Iets na middernacht zullen de leden een fakkel met het bevrijdingsvuur ontvangen. Daarna begint de tocht van bijna 100 kilometer al hardlopend onder begeleiding van fietsers richting Ridderkerk. De route zal in estafettevorm worden afgelegd, steeds in groepjes van 2 tot 3 hardlopers met 2 fietsers om te navigeren. 

Na aankomst in Rijsoord bij het Capitulatiemuseum gaat de groep rond 11.45 uur door onder begeleiding van een geluidswagen richting het herdenkingsmonument achter het gemeentehuis waar burgemeester Attema het bevrijdingsvuur in ontvangst zal nemen en de vlam bij het herdenkingsmonument zal aansteken.

Iedereen is deze ochtend van harte welkom om de groep hardlopers en fietsers te verwelkomen bij het herdenkingsmonument.