Agenda

Uitgebreid programma voor jonge bezoekers tijdens Wereldhavendagen

Langzaam maar zeker neemt de Wereldhavendagen bezit van Rotterdam. De aftrap van de 44e editie staat gepland voor vrijdag 3 september. De eerste dag van het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland staat steevast in het teken van de jongere bezoekers. Maar dit jaar is er het hele weekend van alles te doen voor iedereen die interesse heeft in een maritieme carrière – of gewoon de haven heel erg gaaf vindt.                               

Met het thema ‘Port Of Opportunities’ ontdek je tijdens 44e editie van de Wereldhavendagen alle kansen en mogelijkheden die de Rotterdamse haven te bieden heeft. Met het vorig jaar geïntroduceerde scholenprogramma ‘De haven komt naar je toe!’ ontvangen scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs havenbedrijven in de klas voor gastlessen. Ook brengen verschillende scholen een bezoek aan het Belasting & Douane Museum, Maritiem Museum Rotterdam, Mariniersmuseum en Wereldmuseum. Zo maken zij op een laagdrempelige manier kennis met de kansen en mogelijkheden van de haven en zijn bedrijven.

“Met het grootste havengebied van Europa als onze achtertuin, vinden we het als Wereldhavendagen ontzettend belangrijk dat we jongeren op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de kansen en mogelijkheden,” zegt Sabine Bruijnincx, directeur van Stichting Wereldhavendagen. “We zijn dan ook ontzettend blij dat we dit jaar weer een toffe programmering voor jongeren hebben, waarmee we hen hopelijk enthousiast maken voor een carrière in de Rotterdamse haven.”

Koninklijke Marine en Real Life Game

Aan de Parkkade vind je zoals gebruikelijk de ‘Koninklijke Marine Experience’. Hier neem je een kijkje op patrouilleschip Zr.Ms. Friesland en mijnenjager Zr.Ms. Schiedam en bij de infostands hoor je alles over de mogelijkheden van een carrière bij defensie. Ook kan je een virtuele kijk op de brug van een marineschip nemen in de VR-container, staat er een duiktank, en nog veel meer. Voor de Koninklijke Marine Experience moeten vooraf gratis tijdslots gereserveerd worden op de website van de Wereldhavendagen.

In de voormalige turbinehal van de Schiecentrale in het Lloydkwartier is de indrukwekkende ‘Real Life Game – Port Edition’ ingericht in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland. In viertallen heb je in deze heuse ‘escaperoom’ een uur de tijd om de logistieke puzzel op te lossen en te zorgen dat de grondstoffen voor bier op tijd en ongeschonden vanuit de haven aankomen bij de brouwerij. Er zijn nog enkele tickets verkrijgbaar op de website.

Het gehele programma

Voor wie verder kennis wil maken met alle kansen en mogelijkheden van de Rotterdamse haven, kan terecht bij het uitgebreide programma van de Wereldhavendagen op 3, 4 en 5 september. Dat bestaat uit diverse excursies, vaartochten, fiets- en wandeltours in de stad en havengebied, een online havenshow en talloze andere gratis en betaalde activiteiten. Het volledige aanbod is te vinden en te reserveren op de website van de Wereldhavendagen.

De Wereldhavendagen volgt de richtlijnen van de overheid om de veiligheid en gezondheid van het publiek te waarborgen. Daarom is naast een ticket of reservering bij een aantal onderdelen nodig om een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve corona-testuitslag te overleggen (via de CoronaCheck-app).

Foto: Anne Reitsma