Agenda

Vier de romantiek tijdens het Weekend van de Romantische Muziek

Rotterdam is binnenkort weer the place to be voor een weekend vol passie, romantiek en joie de vivre.  Want op zaterdag 13 en zondag 14 augustus vindt het Weekend van de Romantische muziek, a.k.a. het oudste klassieke muziekfestival van Rotterdam, weer plaats in het Park bij de Euromast. Het festival opent op zaterdagavond met het Maanlichtconcert waarbij gerenommeerde musici uit binnen- en buitenland hun bijzondere en meeslepende kunsten komen vertonen. De Dag van de Romantische Muziek, op zondag, heeft een meer ongedwongen karakter waarbij je naar eigen invulling kan genieten van een breed aanbod aan kwalitatief hoogstaande klassieke muziek op verschillende podia. Leuk om te weten: vaste bezoekers van het festival trekken vaak hun mooiste outfits mét hoed uit de kast waardoor het festival een extra romantische uitstraling krijgt. 

Het Maanlichtconcert 

Tijdens het Maanlichtconcert kun je genieten van de crème de la crème uit het romantische muziekgenre. Geniet van meesterpianist Thomas Beijer die het klavier met zijn spel tot leven laat komen, de swingende improvisaties van violist Julia Philippens (FUSE), jazzy tunes van Benjamin Herman (New Cool Collective) en de mooiste aria’s en duetten van bariton Raoul Steffani en mezzosopraan Karin Strobos. De Britse contrabassist Dominic Seldis (Koninklijk Concertgebouworkest) zorgt voor een vrolijke noot en zo nu en dan bundelen de hoofdartiesten hun talenten met het kamerorkest onder leiding van violiste Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling. Niet zo’n kenner van het romantische genre? Geen probleem! Presentator Floris Kortie, bekend van Podium Witteman, zal de artiesten een voor een introduceren en de ontstaansgeschiedenis van de opgevoerde stukken met het publiek bespreken. En kom bijtijds! Want het Maanlichtconcert opent met een sfeervol voorprogramma met (wereld)muziek uit alle windstreken; dit in samenwerking met het Batavierhuis, dé kweekvijver voor jong muziektalent in Rotterdam.  Zo zal onder andere Batavier Simone van der Weerden, een van de weinige vrouwelijke bandoneonisten in Europa, samen met haar tangokwintet Locos lindos Het Park in Argentijnse sferen brengen.Dag van de Romantische Muziek 

De Dag van de Romantische Muziek trakteert bezoekers traditiegetrouw op een gratis toegankelijk muziekmenu voor jong en oud. Op het programma staat een gevarieerd aanbod aan optredens, waardoor het mogelijk is kennis te maken met verschillende instrumenten, bezettingen, ensembles en klassieke stijlen die variëren van barok tot wereldmuziek. Zo kan op het Beethovenpodium o.a. genoten worden van de internationaal beroemde pianovirtuoos Alexander Ullman, de grootmeesters van het stemmentheater Frommermann en van de indrukwekkende vocale acrobatiek van sopranist Maayan Licht. Zangeres Sterre Konijn brengt bezoekers vanaf het Verdipodium in vervoering, terwijl muzikanten op het Satiepodium de klanken van harp, cello en het magische geluid van de celesta over het publiek strooien. Een ideale spot dus om op een kleedje in het gras lekker weg te dromen. Meer zin om te dansen? Bezoek dan de Muziekkiosk, waar DJ Brendan Jan Walsh klassieke muziek laat swingen als nooit tevoren. Of pak een van de koptelefoons bij de Silent Disco.  Kortom, deze dag is zowel spot on voor de doorgewinterde klassieke muziekliefhebber als voor de bezoeker die op een laagdrempelige manier kennis wil maken met het romantische muziekgenre, uitgevoerd door de allerbeste musici. 

De Food Area

Genieten van mooie muziek gaat natuurlijk nog beter met een lekker drankje en hapje. Hiervoor kun je terecht in de veelzijdige Food Area. Maak hier je borrel compleet met vegan bitterballen en croquetten van Cas & Kas. Of ga voor Mexicaanse nacho’s van Esa’s met toppings in alle varianten. En ook Pomms’ is aanwezig voor de lekkerste frites van Hollandse bodem. Toch meer zin een internationale hap? Dan is Manic Organic de foodtruck die je zoekt. Hun menukaart is namelijk geïnspireerd op food- en lifestyle trends uit alle windstreken. High tea liefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de roze foodtruck van Roosje Doorn. De Food Area is op gepaste afstand van de podia geplaatst om geluidsoverlast te voorkomen. Andersom wordt er wel voor gezorgd dat de muziek te horen is in de Food Area.

Verkoopinformatie 
Maanlichtconcert 13 augustus 17:30 uur – 23:00 uur: ticket € 25,00
Inloop 17:30 uur, het voorprogramma van het Batavierhuis start om 18.00 uur. Na een kleine pauze van een half uur start om 20:30 uur het hoofdprogramma 
Dag van de Romantische Muziek 14 augustus 13:00 uur – 21:00 uur: gratis entree
Voor dit evenement in Het Park onder de Euromast kun je navigeren naar Kievitslaan 25, 3016 CG Rotterdam

Batavierhuis
Het voorprogramma van het Maanlichtconcert is in samenwerking met het Batavierhuis. Dit is een onafhankelijke makersspace en broedplaats voor (jonge) ondernemende kunstenaars met als doel Rotterdams talent verder te laten ontwikkelen en het culturele (muziek)leven van Rotterdam te verrijken.

Weekend van de Romantische Muziek
Tot en met 2019 werd het Weekend van de Romantische Muziek, een voortvloeisel van de ‘Dag van de Romantische Muziek’, georganiseerd door de Cultuurbrigade. Vorig jaar werd het stokje over genomen door het Rotterdamse evenementenorganisatiebureau JMR Event Makers. Onder andere bekend van  Bevrijdingsfestival Zuid-Holland, De Nacht van de Kaap, Boothstock Festival en Het Nationale Vuurwerk.

Het Weekend van de Romantische Muziek wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom & Daad en Rotterdam Festivals.