Agenda

Vijfde Ridderkerkse Orgeldag

Op zaterdag 8 september 2018 is het Nationale Orgeldag. Deze dag wordt voor de vijfde keer de Ridderkerkse Orgeldag georganiseerd. Na het succes van de voorgaande edities worden ook nu weer overdag drie Ridderkerkse orgels gepresenteerd met een toegankelijk miniconcert. ’s Avonds is er een slotconcert in de Wilhelminakerk.

Het eerste miniconcert wordt om 10:30 uur gehouden in de Christus is Koningkerk (Juliana van Stolbergstraat 44), waar een prachtig Van Vulpen-orgel staat. Musici zijn Edward de Bode (trompet) en Jan Peter Teeuw (orgel). Samen spelen ze een afwisselend klassiek programma met muziek van o.a. Handel en Torelli.

Op het grote Van den Heuvel-orgel van de Singelkerk (Kerksingel 1) wordt om 13:00 uur het tweede miniconcert gehouden. Organisten zijn dan Coert Aschman en Jan Peter Teeuw. Ze spelen werken van o.a. Bach, Grieg, Mendelssohn en Fletcher.

Het derde miniconcert vindt om 15:30 uur plaats op het Van den Heuvel-orgel van de Bethelkerk (Anjerstraat 2). Dit orgel is met 34 stemmen het grootste van Ridderkerk en is slechts hoogst zelden solistisch te beluisteren. Jan Peter Teeuw speelt hier een programma met psalmbewerkingen, waaronder de indrukwekkende koraalfantasie over psalm 137 van De Saint-Martin.

Om 20:00 uur vindt het slotconcert van de orgeldag plaats in de Wilhelminakerk (Bourgondischelaan 1). De organisten zijn Jan van Westenbrugge en Jan Peter Teeuw. Toen het orgel 30 jaar geleden gebouwd werd, was Jan van Westenbrugge de adviseur. Omdat hij dit jaar 50 jaar concertorganist is, is dat een mooie aanleiding om hem hier opnieuw te laten concerteren. Samen met Jan Peter heeft hij een afwisselend programma samengesteld met literatuur, koraalbewerkingen en transcripties.


De drie miniconcerten duren ongeveer een halfuur, het slotconcert ongeveer vijf kwartier. Alle concerten zijn gratis toegankelijk. Wel is er na afloop een collecte voor de onkosten van deze orgeldag.

In het programmaboekje zal meer informatie over de bespeelde orgels te vinden zijn. Na afloop zijn er cd’s van de organisten verkrijgbaar. 

Meer informatie is te vinden op www.janpeterteeuw.nl