Agenda

Vleermuizenexcursie in Reijerpark


Vrijdagavond 30 augustus 2019 is er vleermuisexcursie die start in het Reijerpark. Verzamelen om 20.45 uur in NME Centrum de Groene Draak. Vertrek 20.45 uur. Aanmelden verplicht!


Vleermuizen; daarvan heb je hoogvliegers en laagvliegers

Welke plaats een vleermuis kiest om te fourageren (voedsel te zoeken) wordt vooral bepaald door het insectenaanbod. Waar veel insecten zijn vind je meestal ook veel vleermuizen.

Bij het jagen vangen vleermuizen de insecten meestal in de vlucht en gebruiken daarbij hun vleugels of staartvlieghuid als vangnet. De grillige manier van vliegen van vleermuizen is een gevolg van het achtervolgen van hun prooidieren. Sommige soorten kunnen ook prooien op de grond, op het water of op een blad aan een boom ontdekken en daar vanaf pakken.

Doordat iedere vleermuissoort op zijn eigen manier jaagt, is er weinig concurrentie tussen vleermuissoorten. Boven bijvoorbeeld een plas kun je verschillende soorten vleermuizen zien jagen. De rosse vleermuis jaagt dan hoog in de lucht, vaak boven de boomtoppen. Tussen de takken van de bomen jaagt de grootoorvleermuis op insecten die op de bladeren zitten. De laatvlieger vliegt een stuk lager, op 5-10 meter hoogte en is veel wendbaarder. De dwergvleermuis vliegt op dezelfde hoogte als de laatvlieger maar veel dichter bij de begroeiing en jaagt op kleinere insecten. De watervleermuis jaagt enkele centimeters boven het wateroppervlak op insecten die vlak boven of op het wateroppervlak zitten.

Vleermuizen leven in boomholtes en gebouwen, bijvoorbeeld in spouwmuren en tussen het dak en de dakpannen in. In Ridderkerk verblijven de meeste vleermuizen in gebouwen. Door hun verborgen levenswijze weten bewoners soms niet dat er vleermuizen in hun woning zitten. Je hebt er over het algemeen ook weinig last van

Renovatiewerkzaamheden, opnieuw isoleren en natuurlijk bij de sloop vormen een risico voor de dieren. In Nederland zijn alle vleermuizen beschermd. Iedereen die werkzaamheden uitvoert waarbij zij hun leefruimte verliezen is verplicht een alternatief te bieden. De eenvoudigste manier is om een vleermuizenkast te plaatsen. Dat is een platte kast met een open gleuf waardoor ze naar binnen kunnen.

Er is nog meer wat wij mensen doen waar vleermuizen last van hebben: Ze vinden verlichting niet prettig. Vooral wit licht werkt verstorend. In Ridderkerk brandt op de rotonde bij De Fakkel sinds 2015 ’s avonds rood licht. Uit recent onderzoek blijkt dit het gewenste effect te hebben.
Bij de andere rotonde van de Populierenlaan en Sportlaan brandt nog wit licht. Daar zie je de vleermuizen duidelijk met een boogje omheen vliegen. Bij De Fakkel vliegen ze gewoon door langs de bomenrij. 

Foto: Sander Elzerman