Agenda

Voorjaarsconcert Ridderkerks Symfonieorkest: vrouwen in de hoofdrol

Op zaterdagmiddag 20 april 2024 geeft het Ridderkerks Symfonieorkest onder leiding van Jean-Pierre Gabriël een concert in de Levensbron. Het orkest snijdt hierbij een thema aan dat bijzonder onderbelicht is in de wereld van de klassieke muziek, namelijk muziek die geschreven is door dan wel over vrouwen. Duidelijk zal worden dat het volledig onterecht is dat vrouwelijke componisten ten opzichte van hun mannelijke tegenhangers zo weinig bekendheid genieten. Er staat namelijk een aantal indrukwekkende werken op de lessenaar.

Zo wordt er een symfonie van de Franse componiste Louise Farrenc gespeeld. Ook staat er een werk van de eveneens Franse componiste Lili Boulanger op het programma, genaamd D’un soir triste. De naam zegt het al: dit is absoluut geen vrolijk, opgewekt stukje, maar een duister, complex en gelaagd meesterwerk. Boulanger schreef het kort voor haar dood, op vierentwintigjarige leeftijd. Dergelijke stukken vergen weliswaar enige inspanning van de luisteraar, maar zijn enorm de moeite waard. Verder brengt het orkest ook muziek ten gehore die niet geschreven is door vrouwen, maar wel over vrouwen gaat. Een voorbeeld daarvan is de ouverture van de opera Medea, gecomponeerd door Luigi Cherubini. Deze opera vertelt vertelt het verhaal van de mythische, moordlustige Medea, die zelfs haar eigen kinderen niet spaart als die in de weg staan van haar wil. Het belooft met andere woorden een interessante en zeer afwisselende middag te worden!

Het concert begint om 14.30 uur in de Levensbron, Jan Luykenstraat 10 te Ridderkerk. Kaarten à €17,50 zijn te reserveren via info@ridderkerkssymfonieorkest.nl of verkrijgbaar aan de zaal. Vrienden van het orkest krijgen korting op de entreeprijs en kunnen plaatsnemen op gereserveerde plaatsen vooraan in het publiek. De Vereniging Vrienden heet nieuwe leden van harte welkom! Wilt u meer lezen of wilt u uzelf aanmelden als Vriend van het orkest, dan kan dat via https://www.ridderkerkssymfonieorkest.nl/vrienden/.