Agenda

Wandelroute rond fotograaf Cas Oorthuys door Rotterdam

Rotterdam Routes presenteert in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum een nieuwe wandelroute rondom het oeuvre van de Nederlandse fotograaf Cas Oorthuys. De route werd ontwikkeld in het kader van de overzichtstentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys, die op vrijdag 14 september wordt geopend. Met de wandeling, ingesproken door Joris Lutz, doorkruis je de stad aan de hand van de historische foto’s van Oorthuys. De route is vanaf vandaag te lopen via de gratis app van Rotterdam Routes. 


Als er iemand is die Rotterdam in al haar facetten heeft vastgelegd, dan is het Cas Oorthuys wel. Cas Oorthuys (1908-1975) was fotograaf, optimist, wereldreiziger en familieman met een oeuvre dat zich kan meten aan internationale namen als Henri Cartier-Bresson en Werner Bischof. Zoals landschapsschilders uit de zeventiende eeuw eeuwenlang het beeld van Nederland bepaalden, doet Oorthuys dat met zijn fotografie: met veel wind en water, imposante wolkenluchten en een open, opgeruimd landschap. In Rotterdam legde hij met name de dynamiek en het optimisme van de wederopbouw vast. Ook reisde hij de hele wereld rond. Zijn foto’s betekenen in die tijd voor veel Nederlanders een eerste kennismaking met steden over de grens.

Overzichtstentoonstelling Dit is Cas

Het Nederlands Fotomuseum beheert het archief van Oorthuys, bestaande uit circa een half miljoen foto’s (waaronder duizenden vintage prints). Hieruit is voor de tentoonstelling Dit is Cas een selectie gemaakt. Bij de tentoonstelling is een audiotour ingesproken door Joris Lutz en worden diverse thematische rondleidingen, workshops en lezingen georganiseerd. Ook verschijnt bij de tentoonstelling de publicatie Cas Oorthuys | Contacts.


Rotterdam Routes app

Met inmiddels 17 routes door heel Rotterdam, is er geen betere manier om zelf de stad te verkennen. Noemenswaardige Rotterdammers, waaronder burgemeester Aboutaleb, nemen je aan de hand van hun verhalen mee naar de leukste plekjes in Rotterdam. De Rotterdam Routes app is gratis te downloaden voor iOS en Android. Alle routes zijn beschikbaar in het Engels en Nederlands. Een aantal routes zijn naar het Chinees vertaald, en ook komen binnenkort enkele routes in het Duits beschikbaar. De app is sinds de lancering in 2014 al ruim 57.000 keer gedownload.

Loop een keer mee met één van onze virtuele tourguides en leer over de haven, de mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’, mix aan culturen, rijke architectuur, jazz, het veelzijdige dakgebruik in de stad, of de heerlijkste restaurantjes van Rotterdam.

Download hier de gratis app voor iOS en Android.