Weer geen Ridderkerkse Veteranendag dit jaar

De Ridderkerkse Veteranendag gaat ook dit jaar niet door. Burgemeester Anny Attema en voorzitter Jan Paul Apon van het Ridderkerkse Veteranencomité laten dat weten.

Ze sturen deze week een brief naar alle Ridderkerkse veteranen. “Deze tweede afgelasting op rij is buitengewoon jammer”, schrijven de burgemeester en de veteranenvoorzitter. “De ongekende omstandigheden van het afgelopen jaar maken de behoefte om elkaar te ontmoeten, elkaar te spreken en met elkaar op te trekken voor velen groter dan ooit. Niet in de minste plaats omdat een aantal van onze Ridderkerkse veteranen behoorlijk op leeftijd is en het niet vanzelfsprekend is dat iedereen er bij een volgende editie nog is. Dat laatste hebben we de afgelopen periode ondervonden met het overlijden van onze oudgedienden Ger de Jong en Leen van Geenen. Twee unieke en karakteristieke veteranen die we op deze plaats willen gedenken: uit het oog, maar zeker niet uit het hart.”

In hun brief spreken ze de hoop uit dat volgend jaar de Veteranendag wél kan doorgaan.

TV-uitzending

Ook de landelijke Veteranendag in Den Haag kan niet in zijn gebruikelijke vorm plaatsvinden. Op zaterdag 26 juni is er een aangepast programma in Den Haag, zónder nationaal defilé voor de koning, een openbare medaille-uitreiking en publieke bijeenkomst op het Malieveld. Nederland viert Veteranendag op afstand, thuis voor de buis. Dat kan door het volgen van de tv-uitzending op 26 juni, live vanuit Den Haag. De NOS-uitzending op NPO2 begint om 12.35 uur.

Openingsceremonie

De openingsceremonie in de Koninklijke Schouwburg omvat bijzondere verhalen van vier ve- teranen en speciaal gearrangeerde muziek, gespeeld door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en ondersteund door Stef Bos, Claudia de Breij en Snelle. Omroep Max besteedt in het nieuwe programma ‘Ode aan onze Veteranen’ aandacht aan vijf veteranen. In een muzikaal programma worden de veteranen door bekende artiesten toegezongen.

Veteranendag is een nationaal evenement waar heel Nederland haar meer dan 100.000 veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. De landelijke Veteranendag werd voor het eerst in 2005 gehouden. Ridderkerk telt ruim driehonderd veteranen.