Wereldhavendagen foto-expo ‘Werken in de Rotterdamse haven’ geopend bij Maritiem Museum Rotterdam

Vrijdag 27 augustus 2021 is de foto-expo ‘Werken in de Rotterdamse haven’ geopend, die tot 30 september te zien is aan de buitengevels van het Maritiem Museum Rotterdam. Vaste Wereldhavendagen-fotografe Anne Reitsma legde de mensen vast die elke dag het succes van de grootste haven van Europa mogelijk maken. De expo is onderdeel van de 44e editie van de Wereldhavendagen, die plaatsvindt op 3, 4 en 5 september.

Met nog een week te gaan voor de 44e editie, neemt de Wereldhavendagen langzaam maar zeker het straatbeeld in Rotterdam over. Naast diverse zeecontainers en de kleurrijke ‘Ankers & Kettingen’-sculpturen die al in het centrum te vinden zijn, kunnen liefhebbers van de haven vanaf vandaag ook al terecht bij het Maritiem Museum Rotterdam. Hier is tot en met 30 september aan de binnen- en buitengevels de foto-expo ‘Werken in de Rotterdamse haven’ te zien. 

De expo werd geopend door Reitsma zelf, Wereldhavendagen-directrice Sabine Bruijnincx en Bert Boer, directeur van Maritiem Museum Rotterdam. Na de opening konden de aanwezigen als eerste de portretten bewonderen tijdens een korte receptie, met muzikale ondersteuning ‘bootmuzikant’ Reinier Sijpkens.

De expo bestaat uit 22 grote portretten en panorama’s van ‘havenberoepen’, gemaakt door vaste Wereldhavendagen-fotografe Anne Reitsma. Een aantal beelden zijn voorzien van een QR-code, die doorlinkt naar een verdiepende video, waarop de persoon op de foto vertelt over zijn baan in de haven. Ook zijn er QR-codes die verwijzen naar video’s over de tentoonstellingen in het Maritiem Museum.

Diversiteit

Fotografe Anne Reitsma legt al jaren de Wereldhavendagen en de Rotterdamse haven vast. Na het succes van haar expo ‘IN BEELD’, die vorig jaar ook onderdeel was van de Wereldhavendagen, staat de expo dit jaar in het teken van de mensen die in de haven werken. De expo is onderdeel van een wandelroute door het centrum, waarbij je in diverse winkeletalages kennismaakt met nog meer havenberoepen. 

“Het doel was om de diversiteit van de haven vast te leggen,” vertelde Reitsma bij de opening. “De diversiteit van de beroepen van nu en van de toekomst, maar ik heb vooral ook gezocht naar vrouwen die werken in wat vaak wordt gezien als een ‘mannenwereld’. Ik hoop dat de expositie laat zien hoe het spannende, lastige en soms zware werk van deze mensen een hele hoop facetten uit ons dagelijks leven mogelijk maakt en welke kansen de Rotterdamse haven te bieden heeft.”

Meer haven

De foto-expo is vanaf vandaag tot en met 30 september voor iedereen te zien aan de binnen- en buitengevels van het Maritiem Museum Rotterdam. De expo is tevens onderdeel van het jaarlijkse Maritiem Festival, waarvoor tot en met 5 september bij het museum diverse activiteiten op het programma staan.

Wie verder kennis wil maken met alle kansen en mogelijkheden van de Rotterdamse haven, kan terecht bij het uitgebreide programma van de Wereldhavendagen op 3, 4 en 5 september. Dat bestaat uit diverse excursies, vaartochten, fiets- en wandeltours in de stad en havengebied, een online havenshow en talloze andere gratis en betaalde activiteiten. Het volledige aanbod is te vinden op de website van de Wereldhavendagen.

Foto: Alyssa van Heyst