Zevende Ridderkerkse orgeldag online

Op zaterdag 12 september 2020 is het Nationale Orgeldag. Deze dag wordt voor de zevende keer de Ridderkerkse Orgeldag georganiseerd. Na het succes van de voorgaande edities worden ook nu weer overdag twee Ridderkerkse orgels gepresenteerd met een toegankelijk miniconcert. ’s Avonds is er een slotconcert in de Singelkerk.

Vanwege de coronacrisis en de vele RIVM-maatregelen is het helaas niet mogelijk de concerten voor publiek toegankelijk te maken. Daarom zullen alle concerten live gestreamd worden via Facebook en YouTube.

Het eerste miniconcert wordt om 13:00 uur gehouden op het Pels-orgel van de gereformeerde Opstandingskerk te Ridderkerk-Rijsoord. Organisten zijn dan Rene Barnard (vaste bespeler van het instrument) en Jan Peter Teeuw. Ze spelen werken een programma dat volledig bestaat uit  arrangementen van instrumentale werken. Er klinken composities van Bach, Purcell, Sibelius en Grieg.

Het tweede miniconcert vindt om 15:30 uur plaats op het Leeflang-orgel van de Ichthuskerk in Ridderkerk-Drievliet. Hier speelt Jan Peter, die jarenlang organist geweest is van dit prachtige orgel, een programma met bekende en onbekende orgelwerken van Fasch, Homilius, Walton en Bédard.

Om 20:00 uur vindt het slotconcert van de orgeldag plaats op het Van den Heuvel-orgel in de Singelkerk. De organisten op zijn dan André van Vliet en Jan Peter Teeuw. Samen hebben ze een afwisselend programma samengesteld met orgelwerken van o.a. Bach, Händel, Mendelssohn, Smart, Watson en Vierne. Jan Peter zal het concert besluiten met een improvisatie.

De twee miniconcerten duren een halfuur, het slotconcert ongeveer vijf kwartier. Om de onkosten te bestrijden, wordt er ‘digitaal gecollecteerd’ via een Tikkie, dat steeds te zien is in de omschrijving van de video. Bij elk concert zullen de musici ook iets vertellen over het orgel en hun programma.

De concerten live zijn te bekijken www.facebook.com/janpeter.teeuw en later op de dag ook via www.youtube.com/user/janpeterteeuw. Kijkt u mee?