Geschiedenis

De geschiedenis van onze omroep gaat terug naar het begin van de jaren tachtig toen er veel (piraten) radio-zenders actief waren. Als de brandweer uitrukte, de hond was weggelopen of als er iemand jarig was. Deze stations voldeden in een behoefte aan een radiostation, dat dicht bij de lokale luisteraars stond. In Ridderkerk alleen al waren verschillende stations actief. Bekende namen uit die tijd waren Radio Avalon en Radio Paloma.

Al deze uitzendingen leidde tot ontregeling van een storingsvrije ontvangst van bestaande radiozenders, waardoor landelijk de lokale etherpiraten hard werden aangepakt. De radio controledienst heeft ook in Ridderkerk menig piraat uit de lucht gehaald, zender en apparatuur in beslag genomen en flinke boetes opgelegd. De enige officiële manier om als station uit te mogen zenden werd wettelijk vastgelegd in de mediawet. Per gemeente kon één zendmachtiging worden aangevraagd voor een publieke lokale omroep. Medewerkers van Radio Avalon namen het initiatief tot het oprichten van zo’n omroep. Zou het in Ridderkerk mogelijk zijn om een lokale radio te hebben?

In een kennismakings-, respectievelijk oprichtingsvergadering, die op 12 februari 1985 werd gehouden in sportcentrum De Fakkel, zaten verschillende partijen aan tafel om te onderzoeken hoe dit in Ridderkerk zou kunnen. De aanwezigen waren enthousiast, zagen er een fraaie toekomst in en belegden na afloop direct een tweede bijeenkomst.

Op 13 maart werd direct al het eerste bestuur benoemd. Casper Touset werd voorzitter, Rinus van Haaften de penningmeester en Jan van Leer werd secretaris. Op 29 maart ondertekende zij ten kantore van notaris Maris de benodigde statuten. De oprichting van de Stichting Lokale Omroep Ridderkerk werd daarmee in 1985 een feit.

Een paar groene portocabines aan het Prunusplantsoen werden er neergezet in de winter van 1986, waarna van 6 tot en met 29 maart 1986 proefuitzendingen via de Ridderkerkse kabel op de 100.0 Mhz werden verzorgd. Op donderdag 6 maart 1986 werden de proefuitzendingen gestart door wethouder K.J. Boersma, die de Nutsbedrijven in zijn portefeuille had zitten. Via het aansteken van een heuse zevenklapper, werd ook de gemeentelijke vreugde onderstreept voor de lokale radio-zender. De gehele week werd dagelijks uitgezonden tussen 17.30 en 20.30 uur en in het weekend van 16.00 tot 19.00 uur.

Op 24 maart 1987 besliste de gemeenteraad, dat de SLOR een gedeelte van het voormalig woningbedrijf als studio-ruimte mocht gaan gebruiken. Op zaterdag 25 juni 1987 werden de eerste programma’s van Radio Ridderkerk via de ether uitgezonden. Wethouder Rinus Lagendijk verrichtte met een druk op de rode knop de officiële start. Hierdoor werd Radio Ridderkerk in de ether te ontvangen via de 105.7 FM en op de Ridderkerkse kabel via de 100.6 FM.

Op 28 oktober 1989 opent burgemeester C.J. Verplanke de nieuwe studio in een voormalig kleuter-schooltje aan de Jhr. de Savornin Lohmanstraat 1. De Gemeente Ridderkerk had het onderkomen aan het Raadhuisplein zelf nodig voor de uitbreiding van het eigen ambtenaren-apparaat. De studio aan de Jhr. de Savornin Lohmanstraat 1 is nog altijd het vertrouwde adres van de lokale omroep sindsdien.

Een hoogtepunt in de geschiedenis van de omroep is het feit, dat op zaterdag 29 november 2003 in het Gooilandtheater in Hilversum tijdens de uitreiking van de RTV Awards Radio Ridderkerk wint in de categorie “Beste Radio Documentaire 2003”.

Waar in het begin van de omroep nog een programmering bestond, die slechts op bepaalde uitzendtijden te beluisteren was werd het via vernieuwde computerprogramma’s mogelijk om 24 uur per dag en 7 dagen in de week radiouitzendingen te verzorgen. Sinds augustus 2009 zendt ook TV Ridderkerk dagelijks haar TV-krant uit via de kabeltelevisie.

Sinds 2011 bevat de website naast informatie over radio- en televisie-items ook lokale nieuwsberichten. In de jaren daarna is tevens gestart met social media als Facebook, Twitter, YouTube en Instagram. In de loop van 2016 zijn de radio- en tv-uitzendingen tevens digitaal te ontvangen bij alle beschikbare providers.