Lokaal

155 medewerkers Brush HMA verliezen hun baan

Het is al weer enige tijd geleden, dat het ontslag van 155 medewerkers van Brush HMA werd aangekondigd. Het moederbedrijf Brush Group, dat in Engeland is gevestigd is ook eigenaar van de vestiging in Ridderkerk en heeft ook nog een vestiging in Tsjechië. Brush HMA is de opvolger van het wereldbekende Smit Slikkerveer, dat later ook al qua naam veranderde in Holec.

Als bij mokerslag kwam 1 februari 2018 het bericht waarin Brush HMA een grote reorganisatie aankondigde, waarbij naar verwachting bijna alle medewerkers in Ridderkerk hun baan zouden verliezen. Na dat moment werd het een tijdje stil, maar vlak voor de vakantieperiode werd duidelijk wat de impact van het bericht van februari in de definitieve uitvoering ervan betekent. Die uitvoering is op 15 augustus ingezet en zal ertoe leiden dat er ruim 155 medewerkers, gefaseerd, hun baan verliezen. De afgelopen periode hebben wij meerdere malen geprobeerd iemand van Brush HMA (directie en/of Ondernemingsraad) voor de microfoon te krijgen, maar dat is ons tot op heden niet gelukt. Gelukkig wilde Piet Verburg van CNV Werkmensen dat wel. Hij is vanaf het begin al betrokken bij de huidige reorganisatie. Met hem spreken wij over wat er sinds 1 februari tot op heden gepasseerd is.

De stand van zaken

Op zaterdag 8 september 2018 was Piet Verburg te gast in de studio van Radio Ridderkerk om te komen praten over de stand van zaken van nu, want het blijft al tijden zeer stil. Er werken nu nog zo’n 200 mensen. In februari volgende jaar zullen er ca. 90 medewerkers uit moeten. In december worden ook nog een aantal van ca. 60 geïnformeerd, dat ze rond september 2019 boventallig zullen zijn. Eind volgend jaar blijven er volgens Piet Verburg nog maar zo’n 40 a 44 mensen in dienst van Brush HMA in Ridderkerk over, de rest zal tussentijds afvloeien. Wel is het CNV blij dat er inmiddels ook een goed sociaal plan ligt voor de medewerkers, die ontslagen worden.