Lokaal

360 Duiven in bewaring genomen in Ridderkerk

Vrijdag 28 juli 2023 zijn bij een woning in Ridderkerk 360 duiven in bewaring meegenomen door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.

De bewoner hield de 360 duiven in zowel de schuur als in de woning zelf. De dieren leefden onder erbarmelijke omstandigheden.

,,We waren op dit adres al in mei langs geweest, waarbij we ook al zagen dat de dieren niet goed werden verzorgd. Ze zaten nu ook weer in kooien in de schuur en in de woning zelfs ook in kartonnen dozen en vlogen ze los rond. Alles zat onder de duivenpoep. In mei hebben we bestuursrechtelijke lasten op laten leggen. Op dat moment krijgt de bewoner nog de kans om op het probleem op te lossen, maar nu bij de hercontrole bleek dat niet het geval. Alle duiven zijn nu in bewaring genomen door ons en overgebracht naar een geheime opvanglocatie. De politie is ook langs geweest en heeft een proces verbaal opgenomen”, vertelt de woordvoerder Jelko de Ruijter van de Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.


Kunnen de dieren ooit nog terug naar de eigenaar ?

,,Alleen als aan de voorwaarden van de rechter wordt voldaan, namelijk dat de woning veilig en brandschoon moet zijn voor de dieren, dat de dieren gezond zijn en dat alle lasten worden betaald door de eigenaar. Dit laatste zijn de kosten voor het transport van de duiven, maar de kosten van de dierenarts en wat er verder nog bij komt kijken. Pas dan is er een mogelijkheid dat de dieren terug kunnen naar de eigenaar, maar aangezien de waarschuwing in mei niet echt heeft geholpen, verwacht ik dat dit niet gaat gebeuren”, besluit Jelko de Ruijter.

Foto’s Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming