Lokaal

Aandacht voor bijen en insecten

Waarschijnlijk staat u er niet bij stil, als u uw tanden in een heerlijke appel zet. Maar wist u dat bijen verantwoordelijk zijn voor een kwart van de appelopbrengst? Helaas gaat het niet goed met de bij in Nederland. Ook het aantal insecten neemt af. Een insectvriendelijk beheer is daarom van groot belang.

De gemeente Ridderkerk zet zich op verschillende manieren in om de biodiversiteit te verbeteren. Daar waar het kan voeren wij maai- en snoeiwerkzaamheden niet allemaal tegelijk uit, maar in verschillende fasen. Op die manier krijgen bloemen de kans om te bloeien.

Ook stoppen wij op diverse plekken bloembollen in de grond. Die bloeien in het vroege voorjaar en zijn belangrijk voor de beschikbaarheid van stuifmeel als de bijen weer uitvliegen.

In recreatiegebieden als het Waalbos gebruikt men de afgesnoeide takken voor een takkenwal of houtril. Dat is een muurtje van in de lengte opgestapelde takken. Insecten en vogels vinden hier een fijne plek om te schuilen en te rusten.

De gemeente Ridderkerk is aangesloten bij Operatie Steenbreek. Met voorlichting en het uitdelen van zakjes bloemenzaad proberen wij zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om hun tuin te groener te maken. Doet u mee?