Lokaal

Aandacht voor dementie dankzij herinneringsroute

Een bijzondere wandeling in het Lohmanpark vorige week woensdag 21 september 2022: Op Alzheimerdag werd een herinneringsroute gelopen.

In het Lohmanpark stonden borden in het gras met daarop oude Ridderkerkse foto’s. De foto’s werden aangeleverd door de Oudheidkamer. Deelnemers konden een rondje langs de borden lopen, herinneringen ophalen en een bakje koffie drinken. Mantelzorgers en mensen met dementie konden aansluiten, maar ook wie zich eenzaam voelde. De herinneringsroute werd georganiseerd door Facet Ridderkerk.

Dementie is een aandoening van de hersenen. De functies die vanuit de hersenen aangestuurd worden, raken verstoord doordat zenuwcellen of verbindingen kapot gaan. Afhankelijk van welk deel van de hersenen is aangetast, heeft dit invloed op het geheugen of de mobiliteit.

Eén op de vijf

Er zijn 56 verschillende soorten van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. In 2020 waren er in Ridderkerk 1.000 mensen met de diagnose dementie. In 2040 wordt verwacht dat dat er in Ridderkerk 1.500 zullen zijn. Eén op de vijf mensen krijgt te maken met een vorm van dementie, zelf of in de omgeving.

Het was niet zomaar dat er een wandeling werd georganiseerd: veel onderzoek laat zien dat mensen die voldoende bewegen minder vaak dementie krijgen. Facet wilde met deze herinneringsroute niet alleen aandacht vragen voor dementie, maar mensen ook direct stimuleren om in beweging te komen of blijven.

Mensen die voldoende bewegen krijgen minder vaak dementie.

Bewegen is ontzettend gezond voor de hersenen. Men vermoedt dat beweging de doorbloeding van de hersenen en de productie van nieuwe zenuwcelverbindingen stimuleert.

Na afloop van de herinneringsroute konden de deelnemers terecht in Wijkcentrum West. Daar genoten ze met een drankje en een hapje van een optreden van een shantykoor.

Foto: Gemeente Ridderkerk