Lokaal

Aardoom Hoveniers ‘hofleverancier’

Het Ridderkerkse hoveniersbedrijf Aardoom mag het predicaat ‘hofleverancier’ dragen. Burgemeester Anny Attema maakte dat vrijdag namens de Commissaris der Koning, Jaap Smit, bekend. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in de Hofzaal van het gemeentehuis waarin het 225-jarig bestaan van het hoveniersbedrijf werd gevierd.

Aardoom, een familiebedrijf met twaalf medewerkers,  is de oudste onderneming van Ridderkerk, en vermoedelijk het oudste hoveniersbedrijf van Nederland. Uit documenten van de Singelkerk in Ridderkerk blijkt, dat in 1793 ene Jan Aardoom voor het eerst beroepsmatig hovenierswerkzaamheden heeft verricht.

Burgemeester Attema sprak lovend over de manier waarop het bedrijf al die jaren heeft geopereerd. Het gaat bij Aardoom om resultaten op de lange termijn en het behoud van het bedrijf voor volgende generaties, met oog voor duurzaamheid en ‘rentmeesterschap’. In 2011 won Aardoom een duurzaamheidsprijs.

Het predicaat ‘Hofleverancier’ betekent niet, dat Aardoom voortaan de paleistuinen mag onderhouden. Bedrijven dragen de titel omdat ze laten zien dat ze koninklijke kwaliteit leveren.

Na de toespraak overhandigde burgemeester Attema een oorkonde aan de huidige directeur Dionysios Sofronas en onthulden de burgemeester en de moeder van de directeur een schild dat een plek krijgt aan de gevel van het bedrijfspand.