Actie: anoniem steekwapen inleveren

Burgemeester Anny Attema bezocht dinsdag 11 oktober 2022 De Loods, waar een inleveractie voor steekwapens is.

Deze week kan iedereen bij De Loods messen en slag- en stootwapens, zoals boksbeugels, inleveren. Dit kan anoniem en straffeloos: de gemeente en politie registreren geen gegevens. Inleveren kan nog vandaag, donderdag 13 oktober, tussen 14.00 en 16.00 uur en zaterdag 15 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur.

De laatste jaren hebben we te maken met messenproblematiek onder jongeren. Slechts een klein deel van de jongeren draagt daadwerkelijk een mes bij zich. Dit doen ze omdat ze zich onveilig voelen en zichzelf willen beschermen. Maar wie een mes bij zich draagt, loopt juist meer kans om gewond te raken. Deze jongeren gaan ruzies en geweld minder snel uit de weg omdat ze zich zelfverzekerder voelen. Hierdoor escaleren situaties sneller, met dramatische gevolgen.

Om het messenbezit terug te dringen, is het meest belangrijk dat jongeren zich gaan realiseren dat het dragen van een mes enkel gevaar oplevert. De gemeente wil ouders, verzorgers en experts helpen dit gesprek te voeren en geeft hier tips voor. Kijk op leverjemesin.nl voor meer informatie.