Lokaal

Actie voor ondernemers tussen wal en schip

Met forse steunpakketten heeft de regering gedurende de coronacrisis ondernemers de helpende hand toegestoken. Maar de miljardensteun blijkt niet voor alle ondernemers weggelegd.

Door allerlei oorzaken vallen ze tussen wal en schip en gaan de financiële regelingen aan hen voorbij. Meer maatwerk is nodig voor deze ondernemers, vindt wethouder economie Henk van Os. Samen met zijn collega-wethouders uit Barendrecht en Albrandswaard stuurt hij een dezer dagen een ‘brandbrief ‘ aan minister Van ’t Wout van economische zaken. In de brief vragen de wethouders aandacht voor de schrijnende gevallen, die zich vrijwel zeker in het hele land voordoen. Het water staat deze ‘vergeten’ ondernemers tot aan de lippen.

Buiten de boot

“We hebben ondernemers gevraagd hun verhaal aan ons te vertellen”, zegt wethouder Van Os. “Tientallen ondernemers hebben dat gedaan. Dat stemt niet vrolijk. Een voorbeeld is het bedrijf dat even geen omzet had door een verhuizing of een verbouwing en dan door het hanteren van bepaalde peildata zogenaamd geen omzetverlies had. En dus buiten de boot van de regelingen valt.”

Maatwerk

Wethouder Van Os is vol lof over alle acties van het kabinet om ondernemers te steunen. Hij begrijpt ook dat maatwerk in een landelijke regeling niet makkelijk is. “Ons voorstel aan de minister is dan ook dat gemeenten een rol krijgen in het toepassen van maatwerk. Wij staan dicht bij de ondernemers.” Wethouder Van Os hoopt dat veel gemeenten in het land de oproep aan de minister willen ondersteunen. Ook de Vereniging Neder- landse Gemeenten (VNG) wordt hiervoor benaderd.

Foto: Het TV-programma EenVandaag besteedde maandag aandacht aan de ‘vergeten’ ondernemers en de actie van de wethouders Van Os (Ridderkerk), Proos (Barendrecht) en Goedknegt (Albrandswaard). | Gemeente Ridderkerk