Lokaal

Afasiecafé voorziet in behoefte

Afgelopen week werd het eerste Afasiecafé in Ridderkerk gehouden. Het bracht bijna vijftig mensen met afasie en hun familieleden naar Wijkcentrum West. De belangstelling kwam niet alleen vanuit Ridderkerk, maar ook uit Barendrecht, Gouda en Woerden.

Initiatiefneemster Mirella Nooteboom begrijpt wel waarom mensen er kilometers voor willen rijden. “Door afasie raak je vaak al veel kwijt. Het kan je baan kosten, een gesprek voeren met familie of vrienden is ontzettend lastig. Een film kijken of een boek lezen gaat niet meer en ook de sport die je zo graag uitoefende is door een bijkomende halfzijdige verlamming niet meer mogelijk. Je wordt op allerlei manieren buitengesloten omdat je niet meer mee kan in de maatschappij . Dan is het toch prettig om contact te hebben met mensen die tegen hetzelfde aanlopen” vertelt de logopediste, die in Ridderkerk een praktijk heeft voor afasietherapie.

Moeite met communiceren

Afasie is een taalstoornis die ontstaat door niet aangeboren hersenletsel. Door bijvoorbeeld een hersentumor of hersenbloeding heeft men moeite met communiceren en gaat spreken niet meer vanzelf. Ook het begrijpen, lezen en schrijven van taal kan zijn beperkt. Hoe dit uitpakt kan enorm verschillen.
“Voor velen is het lastig om op het juiste woord te komen.  Anderen hebben moeite de woorden uit te spreken of zinnen te maken. Er zijn er ook die bijna helemaal niet meer kunnen praten. Het gebeurt ook dat afasie geleidelijk ontstaat en het communiceren steeds moeilijker wordt” weet Mirella Nooteboom uit de praktijk.

Herkenbaar

De Ridderkerkse heeft in Utrecht het Afasiecentrum mede opgebouwd. Hier kwam ook een Afasiecafé van de grond: “Nadat ik er vertrokken ben is het Afasiecafé gestopt. Nadien kreeg ik van cliënten  de vraag of dit niet weer opgepakt kon worden. Met het zoeken naar een geschikte ruimte kwam ik in contact met Facet Ridderkerk, die het omarmd heeft.”

Op de eerste cafémiddag werd door twee mensen verteld over hun ervaringen na een herseninfarct, dat ze afasie heeft gebracht. “Moeilijk uit je woorden kunnen komen en dan voor een volle zaal durven praten. Daar moet je zelfvertrouwen voor hebben. Met een verhaal dat zo herkenbaar is voor mensen die hetzelfde is overkomen” aldus Mirella.

Afhankelijk van de belangstelling gaat bekeken worden hoe vaak het Afasiecafé per jaar gehouden wordt. De datum voor een tweede middag is inmiddels vastgesteld. Op donderdag 7 december is het volgende Afasiecafé (inloop vanaf 14.00 start 14.30 uur) in Wijkcentrum West.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.