Lokaal

Afhaalpunt Rechtstreex.nl bij het Huys ten Donck

Een van de dromen die dit jaar wordt waargemaakt, is de mogelijkheid om het Tiendgebouw, een eeuwenoud Rijksmonument naast het Huys ten Donck, weer tot leven te brengen.

Vorig jaar werd voor de gehele Buitenplaats een grote Restauratiesubsidie (Srr) toegekend, waarmee alle gebouwen op de Buitenplaats in de komende jaren zullen worden gerestaureerd, verduurzaamd en beter toegankelijk worden gemaakt. Het Gebouw van de Tiendeverpachting – afgekort het ‘Tiendgebouw’- zal de komende jaren ook worden aangepakt.

De naam van het gebouw stamt uit de historische functie als plek waar de ‘tienden’ – een tiende van de omzet van de boeren die landbouwgronden pachten van Het Huys ten Donck – werden geïnd als vergoeding voor het gebruik van de landerijen. Een tiende van de oogst werd dan veelal in natura in de schuur achter het gebouwtje afgeleverd. Dit moment van afdracht was echter ook een gezellig moment, waarop de pachters samenkwamen op het terrein voor het Tiendgebouw, netjes aangekleed met hoedjes op, en weer even bij konden praten. Hier bestaat nog een mooi schilderij van (zie afbeelding).

Stichting Het Huys ten Donck start door het monument, nog in huidige ongerestaureerde staat, al open te stellen, als afhaalpunt voor Rechtstreex te Ridderkerk. Stichting Het Huys ten Donck kreeg al eerder te horen dat donateurs die in het Park wandelden, zo blij waren veilig hier van de natuur te kunnen genieten zonder enorme drukte.

Met deze samenwerking kan de Buitenplaats nu enerzijds de oude functie van dit gebouw weer uitdragen, en tegelijk iedereen de mogelijkheid bieden vanaf februari boodschappen rustig en veilig van te voren online te bestellen op Rechtstreex.nl, en op vrijdag middagen en zaterdag ochtend dan op te halen bij het Tiendgebouw naast het Het Huys ten Donck. Weg van de drukte en meteen bij de auto of fiets op de parkeerplaats bij het monument.

Met deze samenwerking komt voor Jonkvrouw Catharina Groeninx van Zoelen ook een droom uit: “Al jaren wilde ik graag een pop-up Landgoedwinkeltje opzetten in de Salon van het Tiendgebouw, wat zich hier zo mooi voor zou lenen. Op deze wijze kunnen we direct meer dan 500 lokale producten aanbieden van boeren en makers uit de regio die via Rechtstreex.nl te bestellen zijn, maar ook langzamerhand een eigen assortiment van Donckse lekkernijen en Landgoedproducten uitproberen. Zo komt de oude functie van dit monument als plek waar de producten en pachters van de landerijen samenkwamen, nu op een innovatieve, hedendaagse wijze weer tot leven!”

Klanten kunnen hun dagelijkse boodschappen van groenten, fruit, brood tot zuivel, vlees, kant en klaar maaltijden, biologische en biodynammische producten, vinden op de online webshop van Rechtstreex.nl. De bestellingen kunnen dan op de vrijdag middag (tussen 16.00 -19.00 uur, voor het eerst op 5 februari) of zaterdagochtend (10-12 uur) bij het afhaalpunt in het Tiendgebouw van Het Huys van Donck worden opgehaald.

Daar worden ze op persoonlijke wijze ontvangen door Wijkchef Mark Kanters die de vooraf bestelde boodschappen zal uitgeven en vragen kan beantwoorden over de herkomst van het eten. Mark: “Voor mij is Rechtstreex een echte voedselfamilie. Bij ons is niemand anoniem. In de korte voedselketen heeft iedere boer, maker en klant een gezicht en klanten genieten van verse, lekkere en gezonde producten.”