Lokaal

Afval scheiden met afvalcoach: ‘Gooi oude batterijen niet zomaar in de container’

Voorheen werd het klein chemisch afval nog opgehaald door de milieuwagen, maar dat is verleden tijd. Het risico op brand is hierbij vele malen groter gezien de hoeveelheid verschillende chemische stoffen. Dit feit werd bevestigd toen een afvalstation elders in Nederland vlam vatte door het niet scheiden van batterijen. Jolanda Teekens, afvalcoach van de BAR-afvalbeheer, probeert mensen nu te stimuleren hun afval beter te scheiden.

Teekens wil mensen er vooral op wijzen dat je oude batterijen niet zomaar in de container kunt gooien. “Het is belangrijk dat elektrische apparaten waar batterijen inzitten apart worden ingezameld. Dat hoeft niet per se bij de milieustraat. Dat kan ook bij de diverse inleverpunten in de gemeente, maar batterijen mogen echt niet in de afvalcontainer.” Ze kunnen een gevaar vormen als je ze onzorgvuldig weggooit. “In aanraking met andere chemische vloeistoffen, kunnen batterijen gaan ontvlammen. Daarom moet je ze gescheiden van het apparaat inleveren.” Indien je zelf niet in staat bent je grof afval weg te brengen, kan je daar nog altijd de ophaaldienst voor bellen. “Zolang de batterijen maar gescheiden blijven van andere chemische stoffen.”

Oververhit

Volgens Teekens weten veel mensen niet dat je batterijen moet scheiden. “Dat is jammer. Daarom proberen we vanuit BAR-afvalbeheer er meer aandacht aan te geven door middel van online promotie.” Niet alleen bij een afvalstation, maar ook in huis kunnen batterijen gaan vlammen. “Door goedkope batterijen of verkeerde en goedkope opladers kunnen ze oververhit raken en in de brand vliegen. Ook thuis kun je de apparaten en batterijen beter gescheiden bewaren van elkaar. Wie weet gaan wij in de toekomst ook nog meer voorlichting geven over het slim kopen en gebruiken van elektronische apparaten.”

Afvalcoach

Teekens wil mensen bewust maken vanuit haar functie als afvalcoach. Het idee is dat zij mensen helpt hun afval beter te scheiden. “Grondstoffen zijn heel belangrijk. Die willen we wel behouden, want op gegeven moment raken ze op. Daarom moeten mensen hun afval scheiden.” Een deel van het restafval moet nu nog verbrand worden, maar in de toekomst hoopt Teekens dat daar verandering in is gekomen. Zo kun je van glas, papier, plastic en restafval weer nieuwe producten maken als je ze goed scheidt. “Als mensen hier problemen mee ervaren, kunnen ze naar het gemeentehuis bellen en kunnen ze naar ons vragen. Net als de diverse inzamelpunten, zijn we goed bereikbaar.” Anders kunnen inwoners ook de app van BAR- afvalbeheer gebruiken of kijken op onderstaande website.

Kijk voor de diverse inzamelpunten, meer informatie en tips op www.barafvalbeheer.nl of download de barafvalbeheer app.

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Door Willeke Havenaar