Al ruim 25 jaar haalt Saturnus’72 oud papier op

Dit jaar lijkt er een einde te komen aan de inzamelingen door sportverenigingen van oud papier. Als het afval ophaalplan van de gemeente Ridderkerk door de gemeenteraad wordt aangenomen zal  Saturnus’72 moeten stoppen met iets dat al ruim 25 jaar met veel energie en enthousiasme één keer per maand wordt gedaan. Elke laatste maandag van de maand rijden er twee huisvuilwagens door de wijk Drievliet, met 6 tot 8 vrijwilligers, om gemiddeld ruim 16 ton oud papier op te halen.

Het idee om oud papier in te zamelen borrelde op tijdens de zondagse competitie wedstrijden in sporthal de Fakkel. Mede dankzij de gemeentelijke reinigingsdienst, die een mogelijk zocht om het papier te scheiden van het huisafval, kregen verenigingen / instellingen de kans een centje bij te verdienen. De baten van de opbrengst werden gebruikt om het huishoudboekje van de vereniging gezond te houden. Want een club kost geld… veel geld. Ton Zevenbergen en Cok de Knegt pakte de handschoen op. Drievliet zou het gebied worden voor de handballers. Dit betekende ook folders in de bus doen om de klanten vertrouwd maken met het feit dat men iedere laatste maandag van de maand op het Saturnus Oud Papier Team kon rekenen.  Samen met Joop Smit kon in er in januari 1993 met één wagen gestart worden. Al heel snel moest er dat jaar een tweede wagen bij. Het werd direct zo’n succes dat de gemeente vroeg of Saturnus samen met de Harmonie, die inmiddels ook in Slikkerveer was gestart, de hele gemeente wilde gaan doen. Z’n grote wijk was ondoenlijk. Maar door het succes waren er ook andere verenigingen bereid om mee te doen. Saturnus bleef Drievliet doen, altijd de laatste maandag van de maand. De handbalvereniging rijdt nu met twee wagens, soms aangevuld met een klein busje van Inqar Nooteboom, door het altijd krappe Drievliet.

In de ruim 25 jaar is er een hechte groep vrijwilligers ontstaan die voor de club een aardig centje binnen brengt. Diverse lopers hebben eigenlijk geen directe binding meer met de club, omdat ze zelf niet meer spelen en/of hun kinderen van de handbal af zijn, maar schuiven toch elke maand aan achter de wagen. Cees IJzendoorn (derde van rechts op de foto bovenaan) is één van de mannen (ook vrouwen) die al 25 jaar in goed en slecht weer achter de wagen loopt. “Ik kan wel een boek schrijven over de dingen die we hebben meegemaakt. Gelukkig heel weinig schades, wel moesten we nog wel eens zoeken in de wagen als er iemand iets te veel papier had weg gegooid”. Al vanaf het begin hebben de ploegen half de avond een koffie momentje bij Elma en Ruud de Jong. Later kwam er ook een tweede adres bij van de familie Bloemberg.

Het waren wel eens lange avonden als er een wagen stuk ging. Er moest wel eens een auto midden in de wijk worden leeggemaakt en overgepakt in een andere. Een flinke klus. Vroeger moesten de wagen worden opgehaald op de P.C. Hooftstraat. Tegenwoordig komen de wagens met een chauffeur vanuit de BAR-organisatie.

Enkele cijfers;
25 jaar oud papier team
12 keer per jaar is 300 ophaaldagen
Gemiddeld 4 uur per avond per man x 8 geeft zo’n 9600 manuren
Met een gemiddelde van 16200 kilo per avond geeft dit bijna 5 miljoen kilo!

Organisator Cok de Knegt kan zelf niet meer achter de wagen maar houd nog wel bij wie en wanneer heeft gelopen. “Door het Oud Papier Team konden we de contributie betaalbaar houden. Het OPT was ook verantwoordelijke voor leuke teamuitjes en kon bijdrage in de kosten voor buitenlandse toernooien. Binnenkort zullen we met al die vrijwilligers maar eens oude verhalen gaan ophalen”. 

Cok de Knegt

Voorlopig gaat het ophalen nog door en zullen de wagens op maandag 28 januari weer door de wijk rijden. Er moet van zes weken worden opgehaald, ongetwijfeld weer een flinke klus.