Alle huishoudens van Ridderkerk hebben hun nieuwe afvalpas

De afgelopen weken ontvingen alle huishoudens van Ridderkerk een nieuwe afvalpas. De nieuwe afvalpas geeft de inwoners toegang tot het afvalbrengstation van HVC Noordpolder in Hendrik-Ido-Ambacht. Huishoudens van de hoogbouw hebben de nieuwe afvalpas ook nodig voor de ondergrondse container voor PMD+restafval. De ondergrondse containers voor PMD+restafval zijn alleen nog te openen met de nieuwe afvalpas. 

Nu alle passen zijn uitgedeeld, start een proefperiode van 6 maanden voor inwoners en voor de NV BAR Afvalbeheer. In deze periode krijgen de inwoners de gelegenheid om te oefenen met het scheiden van grondstoffen, om zo min mogelijk restafval over te houden.  Nico Mensing, directeur van de NV BAR Afvalbeheer: ”Als NV willen we de testfase gebruiken om de laatste puntjes op de i te zetten. Daarvoor wil ik ook een beroep doen op de inwoners: zijn er problemen met de afvalpas of een ondergrondse container, geef het dan aan ons door via het gratis telefoonnummer 0800 28 00 123.”

Bezorging volgens plan

De bezorging van de afvalpassen is volgens plan verlopen. Wijk voor wijk zijn de afvalpassen verspreid. De weinige problemen die er waren konden snel worden verholpen. Nico Mensing: “Na de verspreiding van de passen zijn alle ondergrondse containers per wijk gecontroleerd. Zo weten we zeker dat alle inwoners met hun afvalpas toegang hebben tot alle ondergrondse containers in hun wijk”.

Wennen aan de afvalpas

Met de afvalpas hebben de inwoners toegang tot alle ondergrondse containers voor PMD+restafval in hun wijk. Nico Mensing: “In het begin is het gebruik van de afvalpas voor inwoners misschien nog wel even wennen. Het kan gebeuren dat iemand de afvalpas vergeet mee te nemen en deze nog thuis ligt. Haal dan thuis je afvalpas of neem je zak terug mee naar huis. Doe de afvalzak net als andere inwoners in de container en plaats hem er niet naast. Samen willen we de buurt schoon en leefbaar houden.”

Ondergrondse containers papier/karton en GFT-cocons

De ondergrondse containers voor papier/karton en de GFT-cocons zijn voorlopig nog zonder pas te openen. Dit zal in de loop van de komende 6 maanden veranderen. U ontvangt hierover tijdig bericht. Uw afval is grondstof voor nieuwe producten

Steeds meer inwoners scheiden hun afval! We zien dat het aantal inwoners dat grondstoffen zoals GFT, papier/karton, glas en textiel apart houdt blijft groeien. Deze waardevolle grondstoffen worden nu hergebruikt in plaats van verbrand met het restafval. Daar is het ook allemaal om te doen, minder verspilling en efficiënter omgaan met de beschikbare grondstoffen. We worden nu al in de dagelijkse praktijk geconfronteerd met een toenemende schaarste aan grondstoffen, onder andere in bouwprojecten. Hergebruik van grondstoffen helpt dit tegen te gaan. 

Meer informatie

Voor meer informatie kunnen de inwoners terecht op bar-afvalbeheer.nl. Bellen met vragen kan via telefoonnummer 0800 28 00 123.