Lokaal

Alle scholen, sportclubs, kinderopvangcentra en horeca vanaf maandag dicht

De scholen en kinderopvangcentra gaan maandag niet open tot en met 6 april en ook de horeca moet de deuren sluiten. Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Dat is besloten tijdens het crisisoverleg van de ministers Slob en Bruins en vertegenwoordigers uit het onderwijs en de gezondheidszorg.

Het hele onderwijs komt stil te liggen. Basisscholen, middelbare scholen, universiteiten en hbo-opleidingen gaan allemaal dicht

Voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten, wordt opvang geregeld, zodat ze aan het werk kunnen blijven.

Hoe scholen om zullen gaan met de Cito-toets van achtstegroepers wordt komende week duidelijker.

Eerder op de dag besloten dat alle locaties van de Rotterdamse MBO-instellingen Albeda, Zadkine, STC Group en het Hout en Meubileringscollege dicht gaan tot en met 27 maart. De maatregelen gelden voor álle locaties, ook die buiten Rotterdam. Het betreft zo’n 50 duizend studenten.

Voor middelbare scholen zijn de eindexamenklassen het belangrijkst, zegt de VO-Raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs bij de NOS.  “Een mogelijkheid is om de examenklassen wel door te laten gaan en de focus op die leerlingen te leggen.”

Cafés en restaurants moeten vanaf zondagavond 18.00 uur dicht om verspreiding van het virus tegen te gaan, net als sportkantines. Dit weekend bleek dat veel mensen weinig boodschap hadden aan de adviezen om een beetje uit elkaars buurt te blijven; in veel steden zaten horecagelegenheden en terrassen vol.

Ook sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops gaan dicht, maakte minister Bruins bekend.