De Amerikaanse kunstenares Wilhelmina Douglas Hawley (1860-1958) was zaterdag weer terug in Rijsoord. Ze werd opgevoerd door actrice Caja van der Poel, die met een monoloog en vet aangezet Amerikaans accent haar levensverhaal vertelde voor deelnemers aan een wandeling met het thema “Rijsoord Schildersdorp”.
Met Jan Plaisier als gids werd gelopen langs plekken die in de jaren 1887 tot 1914 door internationale kunstenaars zijn vastgelegd. In Rijsoord was in die periode jaarlijks een zomerschool (en later ook een winterschool) voor schilders van kunstacademies in Parijs. Douglas Hawley vond ook de liefde in Rijsoord.
Schalk was populair
Met groepen wandelaars stond Jan Plaisier zaterdagmiddag stil bij plekken in Rijsoord die ruim honderd jaar geleden door kunstenaars zijn vastgelegd. Met bladen in zijn multomap liet hij reproducties van schilderijen en schetsen zien op de plekken die de schilders uit heel de wereld inspireerden. De werkgroep “Schilderdorp Rijsoord 1887-1914” heeft ruim tweehonderd doeken geïnventariseerd die hun oorsprong in Rijsoord hebben. “Vooral de Schalk was populair. Daar hebben we er wel dertig van” zegt Plaisier. Dat die deel van Rijsoord zo vaak door deelnemers van de zomerschool is geschilderd komt zo goed als zeker door de plek waar de schilders logeerden: “Ze hoefden er amper voor te lopen en hadden er ook geen boot voor nodig.”
Amerikaanse kunstenaars schilderen ook de klompenmaker die bij de Schans zijn werkplaats had. Ook de Rijsoordse molen en de Waal zijn in landschapsschilderijen vastgelegd. Ook de klederdracht van het toenmalige Rijsoord inspireerde de internationale gasten.
Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.