Lokaal

Anny Attema beëdigd als waarnemend burgemeester Ridderkerk

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, heeft op 29 september Anny Attema beëdigd als waarnemend burgemeester van de gemeente Ridderkerk. Zij is met ingang van 1 oktober benoemd.

Burgemeester Attema maakte eerder dit jaar bekend niet voor herbenoeming beschikbaar te zijn, omdat zij halverwege een nieuwe termijn 70 jaar wordt. Dat is de leeftijd waarop burgemeesters volgens de wet eervol ontslagen worden. Door het vertrek van Attema is er vanaf 1 oktober 2022 een burgemeestersvacature in Ridderkerk.

Vanwege de vele lopende benoemingsprocedures in Zuid-Holland is er nog geen nieuwe burgemeester voor Ridderkerk benoemd. Begin november start de zoektocht naar een opvolger. Om de periode tot aan het aantreden van een nieuwe kroonbenoemde burgemeester te overbruggen wordt een waarnemer aangesteld. Op verzoek van de commissaris van de Koning en in goed overleg met de fractievoorzitters van Ridderkerk blijft Attema als waarnemer aan tot de installatie van een nieuwe kroonbenoemde burgemeester, naar verwachting medio mei 2023.

Attema heeft veel ervaring in het openbaar bestuur. Zij is sinds 2010 burgemeester van de gemeente Ridderkerk. Daarvoor was zij raadslid en wethouder voor de PvdA in de gemeente Vlaardingen (1990 – 2010).