De Ridderkerkse Nadia Konijnenburg maakt samen met studiegenoot Marloes van Velzen, een documentaire over de zoektocht van twee donorkinderen naar hun biologische vader en de gevolgen van anonieme zaaddonatie.
In de documentaire volgt de kijker Ulgina en Betty, twee donorkinderen uit Friesland. Allebei hoorden ze pas op late leeftijd dat zij zijn verwekt door een anonieme zaaddonor. Betty namelijk op 23 jarige leeftijd en Ulgina pas op 41 jarige leeftijd. Een wending in hun leven die nog steeds veel invloed op hen heeft. ‘Anonymous Roots’ volgt de zoektocht naar hun donor en andere familieleden. De film laat ook zien hoeveel onzekerheid en vragen dit proces met zich meebrengt. Wie ben ik en waar kom ik vandaan? Niet alleen willen de makers de belangen van de donorkind community meer aan het licht brengen, verder laten ze zien wat de gevolgen van anonieme zaaddonatie zijn.
De jonge makers van de documentaire, Marloes van Velzen (21) en Nadia Konijnenburg (19) studeren beiden aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Voor allebei is het hun eerste documentaire, waardoor zij het als een grote uitdaging zien. Met het verhaal willen ze laten zien dat de zoektocht van een donorkind niet zonder slag of stoot gaat en er veel bij komt kijken. “Een donorkind, verwekt door een anonieme zaaddonor, moet de puzzel van DNA vaak alleen oplossen. Wij vinden dat er voor dit proces meer aandacht en oplossingen moeten komen”.
Wil jij bijdragen aan het project? Kijk dan snel op de crowdfund pagina: https://cinecrowd.com/nl/anonymous-roots . Iedere bijdrage is welkom en je krijgt er een mooie reward voor terug!
Op de foto: Marloes van velzen en Nadia Konijnenburg