Lokaal

Arthur Shorty van United by Music straalt in Zuid-Korea

“Het was geweldig, echt fantastisch!” Artiest Arthur Shorty straalt nog steeds als hij het vliegtuig uitstapt. Hij is een bijzondere ervaring rijker. Afgelopen week kwam Arthur namelijk terug van zijn reis in Zuid-Korea. En niet zomaar een reis: de entertainer was uitgenodigd om United by Music als zanger te vertegenwoordigen in Pyeongchang.

Ridderkerker Arthur de Kort, beter bekend als Arthur Shorty, is artiest bij United by Music. Een internationale stichting die getalenteerde mensen met een verstandelijke beperking de kans geeft om op te treden. De stichting werd in 2006 opgericht door Sliedrechter Joris van Wijngaarden. Met de stichting hoopt hij dat mensen met een beperking een kans krijgen om hun muzikale talenten te ontwikkelen. Het is zijn droom om United by Music over de hele wereld te introduceren. Inmiddels heeft de stichting vestigingen in Nederland, Noorwegen, Roemenië en Noord-Amerika. Arthur is één van de allereerste artiesten.

Afgelopen week was Arthur samen met Joris in Pyeongchang, Zuid-Korea om United by Music te vertegenwoordigen tijdens het Special Music and Art Festival. Een cultureel festival dat ontstaan is tijdens de Special Olympics, waar mensen met een beperking uit de hele wereld mogen optreden. “Ik was uitgenodigd om masterclasses te volgen en optredens te geven.” vertelt Arthur. “Het was een heel sjiek gebeuren. Echt geweldig, kan ik wel zeggen.” Arthur kreeg zangles van Su Yung Li, een bekende Broadway actrice. Arthur mocht daarnaast ook een speech geven tijdens de opening van het festival. Onder de 500 gasten bevond zich ook de Nederlandse ambassadeur. “Ik moest in het Engels mensen toespreken en het festival openen. Dat was wel een heel groot succes! Het was wel spannend, maar ook heel leuk om te doen.”


Arthur begint langzamerhand een echte ster te worden. Hij was tijdens het festival zelfs te horen bij Rabbering Laat op radio NPO2. “Je voelt je echt artiest hier. Al moest ik wel echt even wennen. Het is een heel ander land. Waar ik echt aan moest wennen, is het eten met stokjes. Ik heb er meteen een tweede beperking bij.” grapt hij. Arthur heeft het duidelijk naar zijn zin. De laatste dag van het festival sluit hij af met een spetterend optreden. Tijdens de show treden ook artiesten op van United by Music Noord-Amerika en Noorwegen. “Het was een fantastische ervaring!”