Attentie voor jonge mantelzorgers

In de landelijke Week van de Jonge Mantelzorgers van 5 tot en met 11 oktober wordt er ook in Ridderkerk extra aandacht besteed aan de positie van jonge mantelzorgers. De mantelzorgconsulenten van Karaat Mantelzorg bezorgen bij alle ingeschreven jonge mantelzorgers in deze week een leuke attentie. 

Bijzondere taak

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot ongeveer 24 jaar die thuis opgroeien met bijvoorbeeld een broer, zus of ouder met een beperking of een ziekte, psychische aandoening en of verslaving. Het zijn gewone kinderen in bijzondere omstandigheden. Ongeveer 20% van de kinderen groeien thuis op met een zorgsituatie. Zij kunnen zich (te) verantwoordelijk voelen en hebben vaak minder tijd voor sociale contacten, school en sporten. Dit bleek ook uit de enquête van Karaat Mantelzorg die is uitgezet bij jongeren die mantelzorger zijn. 

Ondersteuning en activiteiten 

Karaat Mantelzorg ondersteunt jonge mantelzorgers en organiseert leuke en ontspannende activiteiten voor jonge mantelzorgers, waarbij de aandacht even voor hen is. “De afgelopen maanden hebben we verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een thuisworkshop met Tie Dye. Daar was volop interesse voor”, vertelt mantelzorgconsulent Mineke Boon. Enkele weken geleden konden een groep jonge mantelzorgers met elkaar bowlen en midgetgolfen. “Nu we weer te maken hebben met een tweede golf van het Corona virus staan onze ‘live’ activiteiten even op een wat lager pitje, maar we blijven wel contact houden met de jonge mantelzorgers die bij Karaat Mantelzorg geregistreerd staan. In deze week van de Jonge Mantelzorgers krijgen zij een leuke attentie opgestuurd met het idee ‘laad je op’.” De mantelzorgconsulenten bezorgen dit cadeautje bij alle ingeschreven Jonge Mantelzorgers. 

Oproep

De mantelzorgconsulenten willen jonge mantelzorgers de mogelijkheid bieden om met elkaar te delen wat het betekent om jonge mantelzorger te zijn. “Weten jullie goede en leuke manieren om dat te doen? Dan kan ook digitaal natuurlijk, bijvoorbeeld met een besloten groep op Facebook of via een WhatsApp groep. Wil jij een keer met ons meedenken daarover? Geef je dan op of stuur jouw tips naar ons toe!”. Jonge mantelzorgers en anderen kunnen Karaat Mantelzorg volgen via Facebook.com/Karaat Mantelzorg en karaatmantelzorg.nl. Ook worden er regelmatig berichten gedeeld via Instagram @JongRidderkerk

Registreren bij Karaat Mantelzorg

Ben je zelf jonge mantelzorger of ken je iemand die jonge mantelzorger is, neem dan contact op met Karaat Mantelzorg via info@karaatmantelzorg.nl of rechtstreeks met de mantelzorgconsulenten; Mineke via 06 – 14 32 74 43 of Angelique via 06 – 15 94 21 08. Registreren kan ook meteen via de website: www.karaatmantelzorg.nl.  

Foto: Gemeente Ridderkerk