Lokaal

Avondje oefenen voor eerste hulp bij kinderen

Arjo de Beer van ABCare geeft op dinsdag 14 november een training “Eerste hulp bij kinderen” in bezoekerscentrum De IJsvogel in Rijsoord. “Voor een meerdaagse EHBO-cursus hebben mensen vaak geen tijd. Het belangrijkste kan men met één avondje leren” zegt de hulpverlener.

Arjo de Beer heeft ruim twintig jaar ervaring op de spoedeisende hulp van verschillende ziekenhuizen. Met zijn eigen bedrijf verzorgt hij daarnaast BHV-trainingen en trainingen voor professionals in de zorg. Als ‘overbuurman’ van De IJsvogel zorgt hij voor EHBO en een AED bij evenementen van het bezoekerscentrum of de IJsclub Rijsoord e.o. “Of ik ben er zelf met een AED bij of ik zorg dat er iemand met een AED is” zegt De Beer, die ook portofoons en verbandmiddelen beschikbaar stelde bij bijvoorbeeld de bootjesrace en de Waalbosloop. Op de avond voordat de ijsbaan openging gaf hij belangeloos een training aan de zeven bestuursleden van de ijsclub. “Ik kreeg de vraag of ik voor meerdere dagen en avonden EHBO’ers te leveren. Voor de vergunning moesten er gecertificeerde hulpverleners zijn” aldus Arjo, die de vrijwilligers gratis leerde reanimeren en omgaan met de AED.

De Rijsoordenaar heeft ervaren dat mensen het fijn vinden om eerste hulptraining te krijgen van een professional: “Ik weet vanuit de praktijk wat effectief is. Vaak lees je dat een plots in elkaar gezakte sporter zijn tong had ingeslikt. Onzin, want je kunt je tong niet inslikken. Dat gerommel in iemands mond kost onnodig tijd. Als iemand niet ademt moet je direct gaan reanimeren en als iemand ademt kun je hem in de stabiele zijligging leggen.”

Ongelukjes thuis

Met de baby- en kinder EHBO richt hij zich op ouders en grootouders die weleens op de kleintjes passen. De Beer laat ze oefenen met reanimeren op een baby- en kinderpop en leert wat men wel of niet moet doen bij verbranding of verstikking. Ook het vrijmaken van de ademweg van een kind kan worden geoefend. De rest van de avond staat in het teken van kleine verwondingen en ongelukjes die in huis of bij het spelen kunnen gebeuren.

Deze eerste hulpavond is op 14 november van 19.30 tot 22.00 uur in het bezoekerscentrum aan de Waalweg 9a. Deelname kost € 20 per persoon. Betalen kan contact of met een betaalverzoek. Aanmelden kan via: info@abcare.nl of met een app naar 06 2305 2355.

Op vrijdag 24 november verzorgt De Beer een avond “First Aid voor jongeren” bij vv Rijsoord. Deze avond draait ook om reanimatie met daarnaast het oefenen van de stabiele zijligging en behandeling van klein letsel. Deelname kost € 12,50. Aanmelden kan via bovengenoemd mailadres of 06-nummer.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.