Lokaal

Avondklok in de oorlog: ‘Als je hem overtrad, werd je opgesloten’

Veel mensen zijn het niet eens met de avondklok. Sommigen doet het zelfs denken aan de oorlog. Oorlogsveteraan Leen van Geenen (95) heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en kan meer vertellen over hoe het er toen aan toe ging met een avondklok.

“Ik weet nog dat je na achten niet meer naar buiten mocht. Deed je het wel, dan werd je opgesloten.” Soms was het volgens Van Geenen zelfs veel erger. “Als er een groep was die gefusilleerd moest worden, had je kans dat je erbij zat.” Zo haalden ze willekeurige mensen uit de gevangenis om neer te schieten. 

Zingen

Er waren destijds diverse manieren om je te vermaken. “We gingen rond de tafel zingen of deden een spelletje. Er was ook nog geen elektrisch licht, dus we zaten met kaarsen aan tafel.”

Spaanse griep

Van Geenen geeft aan dat je vroeger ook wel ziektes had, maar dat je dan eerder aan de Spaanse griep moet denken. “Mijn broer heeft dat nog gehad toen.”

Patronen 

Van Geenen snapt dat de avondklok voor mensen niet fijn is. “Maar veel mensen begrijpen het ook niet. Vooral de jeugd niet. ”Voor hem maakt de avondklok weinig verschil. “Ik zit tegen het einde van mijn leven, dus dan maakt buiten spelen ook niet veel meer uit.” Een enkele keer is hij nog wel naar buiten geweest. “Even boodschappen halen met de verzorgster van de thuiszorg bij de Dirk, ook met mondkapje.”

Hij adviseert mensen om gewoon voorzichtig te zijn in deze tijd. “We zitten nu niet in oorlog. Er wordt niet geschoten met patronen, alleen met bacteriën. Ik zou zeggen blijf gewoon een beetje uit de buurt van elkaar.”

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.