Lokaal

Aziatische Hoornaar: 1e nest ontdekt

Deze week kwam het bericht naar buiten dat er in Ridderkerk 1 of 2 nesten aanwezig kunnen zijn van de Aziatische Hoornaar, een exotisch insect dat hier niet thuis hoort. Dit bericht is in onze gemeente massaal gedeeld en mede daardoor is er ondertussen 1 nest gelokaliseerd. Dit nest zal eerdaags weggehaald worden.

“Uit de ontdekking van dit nest en de  waarnemingen van de Aziatische Hoornaar elders in Ridderkerk is ondertussen ook duidelijk geworden dat er nog een tweede nest moet zijn. Dit nest bevindt zich ergens in de onderste cirkel.” aldus Maarten Klein, belast met de opsporing van deze exoot in Zuid-Holland.

Hiermee roept hij de inwoners van Ridderkerk nogmaals op om goed op te letten. “Het nest bevindt zich vaak aan een tak hoog in een boom en kan wel de grootte van een skippybal aannemen. Maar dit is geen wet van meden en perzen.” vervolgt hij. “Dus vragen wij de mensen om het te melden als zij een Aziatische Hoornaar hebben gezien.”  Dit kan op www.waarneming.nl/go/vespa-velutina

De Aziatische Hoornaar is los niet gevaarlijk, mits je hem niet per ongeluk beetpakt of erop gaat staan. Een nest kan wel een gevaar vormen en daarom wordt het inwoners afgeraden om het nest zelf aan te pakken. Nadat het nest gelokaliseerd is wordt het door een professionele imker verwijderd.