Lokaal

Aziatische hoornaar nu ook in Ridderkerk

De exotische Aziatische hoornaar is nu ook in Ridderkerk aangetroffen. Inwoners van Ridderkerk wordt gevraagd om voorzichtig te zijn, maar ook om mee te helpen om te zien waar de Aziatische hoornaar zich bevinden.

,,Er bevinden zich 1 of 2 nesten van de Aziatische hoornaar in Ridderkerk. Ik wil graag een oproep plaatsen aan de inwoners van Ridderkerk om goed op te letten of iemand een Aziatische hoornaar ziet. Als je er eentje ziet, dan vragen we om daar een foto van te maken en deze te registreren op de website: www.waarneming.nl/go/vespa-velutina. Als mensen meer willen helpen kunnen ze een zogeheten wiekpot neerzetten. Daarop komen de hoornaars af en zijn ze gemakkelijker waar te nemen. De uitleg over een wiekpot maken is hier terug te vinden”, vertelt Maarten Klein, contactpersoon van de Aziatische hoornaar Imkervereniging Delft.

Inmiddels zijn er al twee mogelijke nestlocaties op basis van twee waarnemingen in Ridderkerk bepaald. Een waarneming bevindt zich in Slikkerveer en eentje in Ridderkerk-centrum.

,,We gaan ervan uit dat er zich een nest bevindt in het snijvlak van de twee cirkels, maar er kunnen zich ook twee nesten bevinden – ergens in beide cirkels 1 dan. De Aziatische hoornaar is als los individu niet gevaarlijk, mits je er niet op gaat staan of er per ongeluk eentje beet grijpt bij het plukken van fruit bijvoorbeeld. Een nest kan zeker een gevaar vormen en inwoners moeten dan ook zeker niet zelf het nest gaan aanpakken, maar dat aan de professionals overlaten. We hebben hiervoor een landelijk opsporingsprotocol onder de paraplu van de provincies. Wij als imkers kunnen dat ook niet alleen”, besluit Maarten Klein van de Aziatische hoornaar Imkervereniging Delft.